Нещодавні дослідження виявили, що більшість вин, навіть ті, що продаються в престижних магазинах, містять речовини, які можуть спричинити рак. Вчені рекомендують виявляти крайню обережність при виборі цього напою.

Про це повідомляється на порталі focus.ua.

Щодня мільйони людей по всьому світу вживають значні дози вина, але мало хто думає про його склад. Свіжі дослідження можуть змусити задуматися про зміст у келиху, коли ви наступного разу придбаєте свою улюблену пляшку. У більшій половині вивчених вин, навіть тих, що продаються у дорогих магазинах, виявились сліди небезпечних пестицидів. Проведений аналіз 72 різних вин в урядовій лабораторії Великобританії виявив, що у 49 з них є хоча б один вид пестициду. Особливо тривожним є те, що в одному з білих вин, Feteasca Regala з Румунії, було виявлено шість різних пестицидів. Усі вони пов'язані з розвитком раку.

Один з дослідників, Нік Моул, підкреслює, що любителі вина неусвідомлено наражаються на ризик впливу шкідливих пестицидів. Він рекомендує звертати увагу на органічні вина як на безпечнішу альтернативу, відзначаючи, що якісне вино може бути вироблено без використання токсичних хімікатів.

Чому ж ці пестициди проникають у вино? Їх застосовують садівники для захисту виноградних лоз від шкідників, таких як комахи та грибки. Але, хоча це може допомогти у вирощуванні винограду, ці хімікати можуть залишатися у ґрунті, на винограді та, зрештою, у вині, яке ми вживаємо.

Складність ситуації, за словами Моула, полягає в тому, що наявність залишків пестицидів у вині не можна визначити просто візуально, за смаком чи запахом. Він настійно рекомендує всім віддавати перевагу органічним винам, виробленим без застосування пестицидів та синтетичних хімікатів, з відповідним маркуванням.

Хоча дослідження було обмежене за масштабами, перевірялися вина з різних країн та виробників, доступні у великих супермаркетах. Це тривожний сигнал: кількість вин, що містять більше одного залишку пестициду, суттєво збільшилась порівняно з попередніми роками.

Це дослідження - як попередження для поціновувачів вина, а й великий заклик до більш уважному ставленню до того, що ми вживаємо. Занурюючись насолоду від келиха вина, ми, можливо, вживаємо шкідливі хімічні речовини. Вчені вважають, що варто приділяти більше уваги органічним продуктам, не тільки у контексті вина, а й у загальному раціоні харчування.

Читайте також:

У квартирі стане набагато тепліше: наклейте цю просту штуку на вікно – результат вас одразу здивує

Як приготувати ідеально прозорий холодець на Новий рік: 6 важливих хитрощів, про які ви не знали

Машину може винести прямо в дерево: у яких ситуаціях ви можете непомітно втратити керування на дорозі