Стало відомо, що Україна планує змінити підхід до мобілізації, щоб зберегти боєздатність Збройних Сил після майже двох років повномасштабної війни. Ще б пак, з одного боку є багато нарікань на дії представників ТЦК, з іншого - "плани" по мобілізації не виконуються.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський на засіданні Ставки обговорював питання мобілізації, демобілізації, військово-лікарських комісій, а також ротації військових. Після того він повідомив, що влада вже найближчим часом презентує оновленний план щодо проведення мобілізації.

27 листопада деякі подробиці про ці зміни оприлюднив представникам британського видання The Guardian секретар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, про зміни в процесі мобілізації буде офіційно оголошено вже поточного тижня.

Насамперед, за його словами, Україна планує використовувати рекрутингові компанії. Це має сприяти проведенню більш цілеспрямованого призову та поповненню лав призовників.

До слова, в Міноборони України підтвердили, що з конкретними компаніями вже підписано договори, однак, не уточнили про які саме компанії йде мова. Також не зрозуміло, на скільки "глибоко" такі компанії будуть залучені до пошуку людей.

Крім того, залучення до процесу таких компаній повинно запевнити призовників у тому, що вони будуть виконувати ролі, що відповідають їхнім навичкам, а не просто будуть відправлені на передову.

"Деякі люди бояться, бояться померти, бояться стріляти, але це не означає, що вони не можуть бути залучені в інші види діяльності... Тепер у нас є новий міністр з новим підходом", – пояснив Данілов.

Також секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що мобілізація стане більш гнучкою, "будуть оголошені ті спеціальності, які потрібні, і люди будуть заявлятися на конкретну посаду".

"Будуть оголошені ті спеціальності, які необхідні, і люди будуть добровільно йти на конкретну посаду. Наприклад, якщо в армії потрібні зварювальники або слюсарі тощо", — уточнив він.

Крім того, чиновник визнав деякі проблеми з мобілізацією в Україні, але наголосив, що російська пропаганда перебільшує масштаби проблеми.

"Росія намагається підігріти це питання, кажучи, що у нас не вистачає солдатів, що у нас проблеми з мобілізацією... У житті завжди є проблеми, давайте не будемо їх переоцінювати", - сказав він.

Нагадаємо, що нещодавно секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявляв, що після масштабної зміни воєнкомів мобілізація в Україні почала провалюватися. За його словами, якщо з цією ситуацією нічого не робити, можуть виникнути великі проблеми.

Читайте також:

Шойгу вже не справляється зі справжньою істерикою через дії ЗСУ: що про це відомо

Помстилися за українських хлопців: ЗСУ потужно розгромили цілу бригаду морської піхоти РФ

Ось це її зірвало: Сімоньян висловилася з приводу "Міс Всесвіт Україна" і пригадала ЗСУ

Вони пошкодують, що зайшли до України: у ЗСУ розповіли про нову тактику. "Виморожуватимуть" окупантів