Попіл, який отримується в результаті спалювання рослинних залишків, є популярним органічним добривом. Він містить значну кількість калію, а також фосфор, кальцій, бор та інші поживні речовини. Однак, при використанні золи як добрива можуть виникати проблеми.

Детальніше про те, під які рослини в жодному разі не можна висипати золу, читайте в нашому матеріалі.

Деякі рослини не переносять високого вмісту калію

Калій є важливою поживною речовиною для рослин, але його надмірне внесення може призвести до негативних наслідків. Наприклад, деякі рослини, такі як шавлія, щавель, календула, лаванда і примула, не переносять високий рівень калію в ґрунті. Після внесення золи ці культури починають чахнути й в'янути, поки дощ не вимиє добрива.

Попіл може змінити кислотність ґрунту

Попіл має лужну реакцію, тому його внесення може призвести до зниження кислотності ґрунту. Це може бути корисно для деяких рослин, які віддають перевагу нейтральному або лужному ґрунту, але може нашкодити рослинам, що віддають перевагу кислому ґрунту.

Як уникнути шкоди від внесення золи

Щоб уникнути шкоди від внесення золи, важливо враховувати такі фактори:

  • Тип рослин. Деякі рослини, такі як шавлія, щавель, календула, лаванда та примула, не переносять високий рівень калію або лужну реакцію ґрунту.
  • Кислотність ґрунту. Якщо ґрунт на вашій ділянці має кислу реакцію, то внесення золи може бути корисним. Однак, якщо ґрунт нейтральний або лужний, то внесення золи може зашкодити рослинам.
  • Кількість золи, що вноситься. Завжди починайте з малого і поступово збільшуйте кількість золи, що вноситься, спостерігаючи за реакцією рослин.

Попіл є корисним органічним добривом, але важливо використовувати його з обережністю з огляду на особливості вирощування конкретних рослин.

Читайте також:

Що потрібно розкидати по городу, щоб наступного року картопля була розміром із великий кулак

Картопля відразу буде проростати і гнити: тримайте подалі від цих продуктів. перелік

Так робили наші діди: навіщо кладуть листя папороті в льох, де зберігається картопля