Наукове дослідження, проведене норвезькими вченими, привернула увагу до проблеми, пов'язаної з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера в осіб, які займаються виснажливою фізичною працею.

Аналізуючи дані про здоров'я 7 тисяч осіб у період з 2017 по 2019 роки, дослідники виявили, що 902 особи з цієї групи були схильні до клінічної деменції, а у 2407 виявились легкі когнітивні порушення.

Хвороба Альцгеймера

Заінтригує той факт, що до зони ризику потрапили представники певних професій, такі як фермери, тваринники, продавці-консультанти, касири та медперсонал, включаючи санітарів та лікарів. Це викликає питання, оскільки раніше вважалося, що фізичні навантаження сприяють покращенню когнітивних функцій.

«У людей, зайнятих на фізично важких роботах, ймовірність розвитку деменції приблизно на 15,5 відсотка вища, ніж у інших, – розповів автор дослідження Вегарда Скирбека. – Ті, хто часто стикається з тривалим перебуванням на ногах, важким фізичним навантаженням, незручним графіком роботи, стресом, підвищеним ризиком емоційного вигоряння – усі вони в зоні ризику».

Вчені пояснили, що фізична активність, що сприяє покращенню когнітивних функцій, найчастіше відноситься до помірних навантажень, тоді як важка фізична праця може мати протилежний ефект. Вони також виділили фактори, такі як тривале перебування на ногах, важке фізичне навантаження та стрес як потенційні основні складові цього ризику.

«У таких умовах розвиток та збереження когнітивних здібностей практично неможливо. У людей просто не залишається часу на відпочинок та саморозвиток. І це може призвести до «зносу» як тіла, а й розуму. І навіть до повного виснаження сил» продовжив учений.

Читайте також: