У Чорнобильському заповіднику настали зимові холоди, які багато тварин, що там живуть, відмінно переносять. До них належить і розкішна рись. І правда,¦ рись - це єдиний представник сім'ї котячих, добре пристосований до снігу і лютих морозів, яких не боїться.

Так, рись, що зникла з українського Полісся у минулому столітті, тепер повертається, відновлюючи свою популяцію на цій території. Про це повідомили у прес-службі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

"Тепер ми хвалимося новими та новими фотографіями цього пухнастого хижака з пензликами, популяція якого цілком стійка на заповідній території",
– зазначає прес-служба.

Коли в Чорнобилі з'явилася рись

Вперше рись з'явилася на території зони відчуження (теперішньої території Чорнобильського біосферного заповідника) у середині 90-х років. Однак, якщо раніше фіксувалися лише заходи окремих особин із рідкісних репродуктивних поселень Білорусі, то тепер ці котячі знову з'явилися саме на території Чорнобильського заповідника.

Ця тварина має багато спільного з усіма котячими - гострий зір, особливо в нічний час, і хороший слух. Це допомагає їй вести нічний спосіб життя, полювати у сутінках та добре відчувати видобуток чи небезпеку на відстані. Завдяки міцним пазурам і сильним лапам, особливо заднім, рись уміло стрибає по скелях і лазить по деревах. Цю кішку відразу можна впізнати по короткому хвості та кистям на вухах, які роблять її слух ще кращим.

До речі, шлюбний період цих котячих розтягнутий у часі та охоплює останню декаду лютого та першу декаду березня. У цей час можна почути шлюбні голоси рисі. Спарювання особин відбувається очевидно на початку березня. У цей період були відзначені разом сліди дорослого самця та самки.

Зазначимо, що тривалість вагітності рисі становить у середньому 65 днів. У середньому одна рись народжує 1-3 кошенят. Самець участі в розмноженні не бере, самка сама годує та доглядає потомства.

Нагадаємо, раніше в об'єктив камер потрапили пржевальці. Після побачених кадрів цих коней можна сміливо називати "конями осені". Також на території Чорнобильського заповідника було помічено кабанів, які є першими одомашненими тваринами разом із собаками.

Читайте також:

Не рот, а цілий город: у мережі показали королеву "ДНР" з опухлими губами, як у чорнобильського сома. Фото

Цього ніхто не очікував: що вирішив суд щодо пенсій чорнобильців

Як після ядерного удару: у Чорнобилі помітили "пекельний гриб". Фото