Будучи невід'ємним компонентом безлічі кулінарних шедеврів, цибуля посідає почесне місце на кухні кожного українця. Ще б пак, саме цибуля додає неповторний аромат і смак у багато страв. Ось тільки щоб зберегти якість, слід дотримуватися певних правил зберігання після придбання цибулі у продуктовому магазині. Якщо ж у когось є можливість вирощувати свою власну цибулю, то в такому разі правильне зберігання стає особливо важливим, дозволяючи насолоджуватися домашньою цибулею протягом усієї зими.

Цибулю можна зберігати до восьми місяців, але для цього потрібні певні умови. Так, прохолодне, темне і сухе місце з гарною вентиляцією є ідеальним варіантом для збереження свіжості цибулі.

Комора, льох або кухонна шафа можуть стати підходящими місцями для зберігання.

До основних помилок, через які цибуля починає гнити, відносять:

  • викопування недозрілих чи перезрілих плодів;
  • недотримання показників температури та вологості при зборі;
  • збирання цибулі за сирої погоди;
  • різке коливання температури при перенесенні цибулин із городу до будинку;
  • низька обрізка бадилля. Оптимальний варіант – 4 см;
  • ранній зріз пір'я;
  • коротке та не якісне просушування плодів;
  • зберігання врожаю цибулі разом з іншими овочами чи коренеплодами. Не кладіть цибулю поряд з овочами, які виділяють багато вологи: картопля, селера та буряк.

Виходить, щоб уникнути гниття цибулі, необхідно створити оптимальні умови її зберігання: температура не вище +22, вологість не вище 70%.

Тара для довгого зберігання вибирається із натурального матеріалу з отворами для вентиляції. У протилежному випадку буде парниковий ефект, і цибуля загниє.

Крім того, важливо пам'ятати, що проблема гниття цибулі часто виникає через погану просушування. Правильним буде сушити цибулю у приміщенні, де немає доступу прямим променям сонця, але є хороша вентиляція. Крім того, не можна залишати цибулю для просушування прямо на грядці, інакше цибуля буде безсмачною і сухою.

Просушивши цибулини, потрібно підрізати несправжні стебла, коріння та листя. Але багато хто робить це раніше, зменшуючи термін зберігання.

Лушпиння, яка відшарувалася, не повинна забиратися, вона береже головки від вогкості та інших несприятливих умов зовнішнього середовища.

Читайте також: