На поточному тижні прогноз геомагнітної активності свідчить про її утримання на відносно низьких рівнях, але друга половина періоду може дати деяке збільшення інтенсивності. Прогноз сонячної та геомагнітної активності на тиждень з 20 по 26 листопада 2023 року, наданий Центром прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США, застерігає про зміни в космічній обстановці.

За даними, сонячна активність на початку тижня очікується на низькому рівні з невеликою ймовірністю виникнення подій класу M (R1 – незначний) до 22 листопада. Однак, важливо зазначити, що середовище сонячного вітру передчуває посилення, спричинене викидом корональної маси, що відбувся 16 листопада. Це явище, що охоплює період до 20 листопада, додає динаміки сонячної активності.

Особливий інтерес представляє геомагнітне поле, яке, за прогнозом, досягне рівня G1 (малий) геомагнітної бурі 20 листопада. Це з майбутнім прибуттям викиду корональної маси від 16 листопада. Очікується, що з 22 листопада по 1 грудня рівень геомагнітної активності підвищиться, і найінтенсивніші явища будуть відзначені 21-25 та 27-28 листопада, викликаними початком позитивної полярності швидкісних потоків із корональних дірок. Ці періоди очікуються найактивнішими у межах прогнозованого часового інтервалу.

Читайте також: