З початком осені в Україні спостерігається тривожна динаміка у сфері цін на продукти, а експерти прогнозують, що зростання вартості харчових товарів досягне свого піку взимку, збільшившись ще на 5-10%. Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, застерігає про можливі складнощі на ринку.

Вартість продуктів часто залежить від сезонних факторів, і взимку, за природного скорочення поставок, вона традиційно зростає. Це стосується як рослинної продукції, яка не доступна для вирощування взимку, так і продуктів тваринництва, обсяги яких знижуються через несприятливі погодні умови.

"Фактично у нас із кінця серпня зросли ціни на молочну та м'ясну продукцію. Це зумовлено як логістикою, так і підвищенням цін на пально-мастильні матеріали, але також фактором закінчення сезонності великого молока”, - каже Денис Марчук.

Прогнозується, що зростання цін збережеться до середини грудня, коли завершаться контракти з постачальниками як на внутрішньому, так і на експортному ринку. Після цього можливе зниження цін, коли переробні підприємства звільняться від зобов'язань за поточними угодами.

Деякі продукти можуть бути дорогими навіть до весни. Наприклад, ціни на яйця, ймовірно, будуть високими до середини весни, поки на ринок не надійде більше продукції з індивідуального сектору. Основний пік цін очікується з приходом календарної зими і, ймовірно, продовжуватиметься до весни, призводячи до додаткового збільшення цін на 5-10% порівняно з поточним рівнем.

При цьому ще одним фактором, який стимулює зростання цін, є наближення новорічних свят. Зазвичай у період спостерігається збільшення вартості товарів, оскільки попит ними зростає у зв'язку зі святковими приготуваннями. Навіть в умовах війни та важких обставин, бажання людей створити атмосферу свята зберігається, що може позначитися на цінах напередодні Нового року.