Через нещодавно виявлену помилку в методах вимірювання артеріального тиску, безліч випадків гіпертонії, високого тиску можуть залишитися непоміченими, що в свою чергу може призвести до того, що люди не отримають своєчасну медичну допомогу. У серпні 2022 року було проведено широке дослідження, результати якого було опубліковано на порталі Американської асоціації серця.

Дослідження включило участь 53 172 чоловік, і його основний висновок полягає в тому, що для достовірного вимірювання артеріального тиску необхідно проводити вимірювання на обох руках, а не тільки на одній. Насамперед вважалося достатнім вимірювати тиск лише на одній руці, але нові дані показують, що це може призвести до помилкових результатів.

Цікаве зауваження, зроблене в ході дослідження, полягає в тому, що у 12% пацієнтів, у яких вимірювання тиску на одній руці не викликало занепокоєння, був підвищений тиск при вимірюванні на обох руках. Ця обставина наголошує на важливості використання більш точних методів вимірювання тиску, щоб уникнути недооцінки ризиків для здоров'я.

Доктор Крістофер Кларк з Ексетерського університету в Девоні, Великобританія, висловив стурбованість щодо можливих наслідків відмови від вимірювання тиску на обох руках. Він наголосив, що це може призвести не лише до неправильної діагностики та лікування гіпертонії, а й до недооцінки ризиків для мільйонів людей у ​​різних країнах світу.

Артеріальний тиск вимірюється силою, з якою кров давить на стінки артерій. Цей параметр представлений двома числами: верхнє (систолічне), що відбиває силу, з якою серце перекачує кров, і нижнє (діастолічний), що відбиває тиск у періоди спокою серця. Якщо хоча б один із цих показників занадто високий, це може призвести до перевантаження артерій та негативних наслідків для основних органів.

У результаті проведеного дослідження доктор Кларк та його колеги виявили, що середня різниця у систолічному тиску при вимірі на правій та лівій руках становить 6,6 міліметра ртутного стовпа. Зважаючи на обидва показники, майже 6 500 учасників дослідження було перекваліфіковано на категорію осіб з високим артеріальним тиском, що наголошує на важливості уточнених методів вимірювання для точної діагностики та запобігання серйозним ускладненням.

Читайте також: