Понад 50% банківських відділень в Україні готові до роботи навіть за відсутності електроенергії, надаючи клієнтам основні банківські послуги. Цю інформацію надав заступник голови Національного банку України Олексій Шабан в інтерв'ю The Page.

Шабан наголосив на невизначеності майбутніх подій, зазначивши, що невідомо, які дії можуть зробити потенційні вороги, але підкреслив готовність країни до різних сценаріїв. Торік НБУ змусив банки зробити щонайменше третину своїх відділень базовими чи опорними. Основна мета полягала в тому, щоб у разі тривалої відсутності електроенергії ці відділення могли продовжувати свою діяльність, забезпечуючи клієнтів базовими банківськими послугами. Для цього були потрібні резервні джерела енергії та зв'язку від різних операторів.

"Банки повинні гарантувати роботу своїх дата-центрів, інформаційних систем та зв'язку в умовах відсутності основного електроживлення до 7 діб. Відділення мають бути готові до роботи без електроенергії до 3 діб. Особлива увага приділяється збереженню резервних копій даних у періоди. Крім того, важливо, щоб системи електронних платежів та обробки готівки працювали без збоїв», - підкреслив Шабан.

Він також зазначив, що банківська система успішно пройшла практичні випробування минулої осені та зими. "Досвід є, технічна готовність зберігається. Наприкінці серпня ми нагадали керівникам банків про важливість підготовки до можливих загроз. Попросили оновити договори з постачальниками послуг, перевірити готовність обладнання та персоналу до роботи у надзвичайних умовах, а також переглянути протоколи їхніх дій”, — повідомив заступник голови НБУ.

Шабан також надав інформацію про мережу Power Banking, до якої входить понад 2360 відділень, розподілених у понад 380 населених пунктах по всій Україні. Це становить понад 53% від загальної кількості діючих відділень. Три чверті цієї мережі (75%) представляють відділення системно важливих банків, яких у час налічується 15.

Читайте також: