Нещодавно багато ЗМІ писали, що представники Сполучених Штатів та Євросоюзу почали обговорювати з Україною можливість проведення мирних переговорів з Росією. Так, джерела NBC News заявили, що обговорення почалися на тлі побоювань США та ЄС, що війна в Україні зайшла в глухий кут і що вони не зможуть і надалі надавати допомогу Києву. Щоправда, Зеленський до такого повороту подій, схоже, не готовий. А ось у Кремлі про такий варіант розвитку подій замислилися всерйоз.

У Росії знову заговорили про нібито готовність до переговорів із Україною.

Як пише прокремлівський Телеграм-канал SHOT , росіяни нібито готові сісти за стіл переговорів, але не бачать сигналів від української сторони.

"Росія готова до переговорів з Україною, але від української сторони останніми місяцями не було навіть натяків на нові контакти з РФ", - заявив помічник російського диктатора Володимира Путіна Юрій Ушаков.

Україна у листопаді 2022 року представила свою формулу світу, яка містить 10 пунктів. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. В інтерв'ю, опублікованому 11 травня 2023 року, Зеленський закликав не нав'язувати Україні форматів досягнення миру з Росією.