Середня вартість 1 га землі сільськогосподарського призначення в Україні зросла на 10,4% і наразі становить 38,5 тисяч гривень. Такі дані отримано на основі звіту про стан ринку землі в Україні, підготовлений експертами Київської школи економіки. В аналізі розглядалися ціни на землю із січня по вересень 2023 року.

Про це пише «today»

Ось ключові моменти зі звіту:

В Україні 31,1 млн га землі у приватній власності.

Зростання вартості землі на 10,4% означає зростання капіталізації ринку земель сільськогосподарського призначення на 115,1 млрд. гривень.

Середньозважена ціна за гектар у вересні склала 38,45 тисяч гривень.

Земля, призначена для «ведення товарного сільськогосподарського виробництва», мала вищу середню ціну, досягнувши 39 тисяч гривень.

Дослідження також виявило, що найвищі ціни на землю в Україні зафіксовано у Київській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та Полтавській областях. Навпаки, найнижчі ціни спостерігалися в районах, що постраждали від активних бойових дій, та у прифронтових регіонах.

За третій квартал 2023 року було здійснено 21,4 тис. угод купівлі-продажу земель загальною площею 43,5 тис. га. Цей показник виявився лише трохи нижчим, ніж у другому кварталі, коли при аналогічній кількості контрактів було продано 44 тис. га.

Дослідження передбачає, що ринок землі продовжить зростати у четвертому кварталі, оскільки попит може збільшитися після завершення збирання врожаю та появи більшої кількості ресурсів для придбання землі.

Читайте також:

Встигніть зробити це до кінця листопада: чим потрібно підгодувати смородину, щоб ягоди були розміром з вишню

До цього могли здогадатися тільки в СРСР: навіщо у радянських квартирах робили вікно між ванною та кухнею

Будьте готові до цього: названі 6 причин, з яких з вас знімуть відстрочку від мобілізації