Ніхто не заперечуватиме, що чіпси – один із найпопулярніших продуктів серед молоді. Ще б пак, вони чудово підходять під пиво, для перегляду кінофільмів і навіть добре усувають почуття голоду. Ось тільки без шкоди здоров'ю з'їсти їх можна дуже мало.
Так, дієтологи рекомендують обмежувати вживання чіпсів до 1 разу на місяць. Якщо здорова людина, яка харчується правильно і збалансовано, дозволятиме собі чіпси з такою періодичністю, нічого страшного не станеться, кажуть вони. При цьому йдеться про середній пакет чіпсів, це приблизно 70 г.

Справа в тому, що в середньому в чіпсах 2,5% солі. При тому, що ВООЗ рекомендує обмежити добове споживання солі до 5 г, у цьому аспекті 100-грамова пачка середньостатистичних чіпсів покриває половину добової потреби солі.

Крім того, для надання певних смакових якостей у чіпси додається кількість промислової хімії, яка часом перевищує вагу самої картоплі: це барвники, підсилювачі смаку, ароматизатори, ідентичні натуральним. А це призводить до тяжких наслідків: порушень травлення та як наслідок – обміну речовин, алергій, зниження імунітету.

Крім того, ці речовини впливають на емаль зубів, руйнуючи її, мікроскопічні частинки залишаються на поверхні стравоходу, будучи причиною неприємного запаху з рота, з яким багато хто безуспішно намагається боротися за допомогою жуйок та спреїв.

Але найголовніше те, що на прилавках магазинів вже не знайти чіпси з картоплі, тому що зараз їх готують із звичайного борошна у поєднанні з крохмалем, причому не звичайним, а модифікованим, приготованим із сої.

А саме обсмажування крохмалю, з якого зараз роблять чіпси більшість виробників, у низькосортних оліях призводить до утворення дуже небезпечних речовин для людського організму.

  • Акриламід . Це токсична речовина, яка утворюється у разі хімічних реакцій між цукром у момент смаження. Воно негативно впливає на нервову систему, нирки, печінку та очну слизову оболонку.
  • Гліціамід . Відрізняється підвищеними канцерогенними властивостями, що призводять до утворення злоякісних пухлин. Його шкода ще вивчено остаточно. Ця речовина утворюється у процесі неповного розпаду акриламіду.
  • Акролеїн . Його утворення супроводжується розкладанням жирів у ході термічної обробки. Речовина має підвищену токсичність, яка здатна дратувати внутрішні органи. Саме тому акролеїн входить до списку найнебезпечніших речовин, які тільки існують.

Читайте також:

Не ризикуйте своїм здоров'ям: названі продукти, які не можна вживати з кавою

Краще бути обережнішим: скільки яєць можна з'їдати щодня, не ризикуючи здоров'ям

Хто б міг подумати: як зловживання кавою в молодості впливає на здоров'я у старості

Може бути сильний удар по здоров'ю: чим небезпечні подряпини на посуді з антипригарним покриттям