В Україні помітили новий вид грибів – американський боровик. Його особливістю є те, що цей гриб рідко поїдають хробаки.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяТак, близько десяти років тому "гостя" із Північної Америки вперше помітили у Європі. Це сталося в Латвії, і тоді грибники були щасливі: він їстівний і смачний. Більше того, у 2014 році Латвійське товариство мікологів назвало американський боровик, або Boletus projectellus грибом року.
Тепер американський боровик оселився і в Україні. Про це повідомляють у Facebook фахівці Нобельського Національного Природного Парку.
В основному "міграція" грибів відбувається через зміни клімату, місцевої флори та фауни.
Так, останні два роки гриб масово почав зростати та розширювати свою географію. Цього року його вперше помітили в районі сіл Омити, Прикладники, Ниговище та Сенчиці.
Американський боровик, або струговий боровик, має рівну ніжку і помаранчеву шапку з характерним обідком на краю.
Варто зазначити, що американський боровик – це мікоризний гриб. Його грибниця утворює симбіоз з корінням вищих трав'янистих та деревних рослин – мікоризу. Гриб "дає" рослині воду та мінеральні речовини, а від рослини отримує вуглець.
Мікологи кажуть, що поки що рано робити висновки, як американський боровик вплине на місцеві види, бо досліджень поки не було, проте є підозра, що цей гриб здатний "колонізувати" рослини першим, позбавляючи інші види грибів шансу на виживання.
Так, існує припущення, що американський боровик може конкурувати з жовто-бурими маслюками та сосновими білими грибами, але наскільки сильно, поки що неясно.
При цьому фахівці визнають, що якщо стане відомо, що гриб загрожує іншим породам, боротися з ним практично неможливо: міцелій з'єднується з корінням дерев, і щоб позбутися гриба, доведеться знищувати всі дерева.
Читайте також:
Цей аромат розійдеться по всьому двору: рецепт смачного грибного супу по-чеськи з плавленим сиром
Ви будете на сьомому небі від задоволення: рецепт картоплі, фаршированої куркою та грибами
Вся родина прицмокуватиме: рецепт гарбуза, фаршированого курячим м'ясом, грибами та овочами.
Найніжніша смакота: рецепт заливного пирога з грибами та сиром на кефірі