Експерти зазначають, що на ринку значно зменшилася кількість хорошої продукції, бо деякі великі фермерські господарства нині скорочують продаж.

Ціни на картоплю в Україні за останній тиждень піднялися на 13%. Це сталося через те, що виробники обмежують доступ до великих обсягів картоплі, воліючи складувати її. В результаті попит на картоплю вищий, і ціни зростають. Про це повідомляють аналітики порталу East-Fruit.

Раніше в жовтні фермери продавали картоплю за цінами від 7 до 10 гривень за кілограм, але останнього тижня ціни підскочили. Це сталося через високий інтерес купців та населення до придбання картоплі. У деяких регіонах збирання картоплі сповільнилося через несприятливі умови, що також впливає на ціни на ринку.

Згідно з аналітиками, ціни на картоплю в Україні в середньому вдвічі вищі, ніж у жовтні 2022 року. Швидше за все ціни продовжуватимуть змінюватися, оскільки великі гравці на ринку обережно продають продукцію, стежачи за ситуацією.

У супермаркетах ціни на картоплю в середньому становлять 9,15 гривні за кілограм. Найнижчі ціни пропонуються в Auchan (7,50 гривень за кілограм), тоді як Metro продає картоплю по 10,30 гривень за кілограм, Megamarket – по 10,90 гривень, та Varus – по 7,60 гривень.

Також варто зазначити, що у 2023 році подорожчали й інші продукти, згідно з даними Держстату:

  • Яблука подорожчали на 45,3%;
  • Свинина подорожчала на 20,8%;
  • Пшоно подорожчало на 18,4%;
  • Яловичина подорожчала на 13,5%;
  • Філе куряче подорожчало на 16,6%;
  • Птах (тушки) подорожчав на 12,6%.

Міністерство економіки також повідомило, що ВВП України у вересні 2023 року зріс на 9,1% порівняно з 2022 роком та очікує, що до кінця року ВВП збільшиться ще на 4-5%.

Читайте також:

ЗМІ розповіли, як санкції не заважають компанії "Юнігран" працювати під Києвом: прикривають мер Маліна та депутат Диняк

Від одного аромату можна збожеволіти: як приготувати апельсиновий глінтвейн для холодного жовтневого вечора в колі друзів

Це буде запорукою вічного цвітіння: що потрібно зробити з орхідеєю одразу після покупки