Україна планує запровадити новий податковий режим для самозайнятих людей, але це не торкнеться всіх фізичних осіб-підприємців (ФОПів) та вже зареєстрованих самозайнятих. Він застосовується лише до певних видів діяльності, які перелічені у списку. Важливо, що це означає повну відсутність податкового контролю.

Пропозиція була подана головою податкового комітету Верховної Ради, Данилом Гетьманцевим, який ясно зазначив, що новий податковий режим не поширюється на нотаріусів, адвокатів та інші подібні професії. Він наголосив, що це нововведення застосовується до тих, хто вже оформлений як самозайняті та працюють через онлайн-платформи.

Тема реєстрації фізичних осіб-підприємців залишається актуальною і впровадження нового податкового режиму не означає повної відмови від реєстрації ФОПів. Податки та податковий контроль, як і раніше, існуватимуть, але очікується їх спрощення та цифрове вдосконалення.

Цей новий податковий режим, який пропонується запровадити, буде застосований насамперед до працівників, таких як кур'єри, таксисти, майстри з ремонту, манікюри, перукарі, психологи тощо, які надають свої послуги через інтернет-платформи. Перехід до цього режиму буде добровільним.

Основна мета законопроекту полягає у створенні прозорих правил для роботи онлайн-платформ та зменшенні паперової звітності для представників 20 видів діяльності. Замість них, збирати податки та звіти будуть самі онлайн-платформи.

Законопроект №10166 був лише зареєстрований у Верховній Раді. Для його набуття чинності необхідно, щоб його схвалив комітет, провели два читання у парламенті, а також підписали речник Ради та президент України.

Важливо зазначити, що перехід до системи оподаткування, аналогічної до польської, в Україні не буде впроваджено до завершення військових дій. Польська модель також не єдиний варіант, який розглядається.

Читайте також:

Іменини 25 жовтня: кого треба привітати із Днем ангела. Список імен

Її доопрацьовували у Німеччині: як виглядає рідкісна "Нива", яку радянським громадянам навіть не показували

Вони стають ще доступнішими: б/в електромобілі почали дешевшати більше, ніж звичайні