Щороку ми закриваємо десятки банок із солоними огірками, маринованими грибами та різноманітними вареннями. Уявляємо, як вони прикрашатимуть наш зимовий стіл, якими відмінними закусками та десертами стануть. Але навіть добре приготовлені і добре простерилізовані заготівлі можуть зіпсуватися, якщо їх зберігати у невідповідних місцях. Розповідаємо, де не можна зберігати банки із зимовими заготовками.

Зазвичай для зберігання зимових заготовок рекомендується темне прохолодне місце. Але не у кожній квартирі є таке гарне місце, тому доводиться ставити банки у неідеальні місця.

Важливо, щоб усі банки були закатані у стерильних умовах, залізними кришками (для пластикових кришок діють свої умови та тривалість зберігання). Якщо не дотримуватись умов гігієни та безпеки, вміст банок може почати блукати навіть у льоху.

Джерела тепла

Зимові заготовки не можна тримати поряд із джерелами тепла. Часто у пошуках темного місця господині ставлять банки під ліжко, але якщо поряд знаходиться батарея, ставити заготівлі туди не можна. Також під забороною верхня шафа на кухні, навіть якщо вона не поряд з плитою. У стелі в кухні збирається все тепле повітря від плити та інших електроприладів, що працюють, тому банки можуть нагріватися. Їхній вміст стане м'яким і в'ялим, а то й забродить.

Відкритий балкон

Погана ідея – зберігати заготовки на незаскленому балконі. Там у сильні морози їхній вміст може замерзнути, розширитися, банки можуть тріснути. До того ж, на балконі банки можуть нагрівати сонячні промені. А для зберігання консервів немає нічого гіршого, ніж перепади температури.

Перепади температури

Для зберігання заготовок важливо забезпечити приблизно стабільну температуру. Наприклад, температура стабільна у льоху. Вона постійно близько нуля, тому там все непогано зберігається.

Тому краще не ставити банки із заготівлями там, де гуляють протяги, наприклад у коридорі на поверсі, у шафи поруч із вікнами, на закритих балконах під сонячним промінням і так далі. Оптимальне місце - це закрита комора, якщо є, або шафа в передпокої. Але краще зайвий раз не відкривати цю шафу, тим самим захищаючи банки від яскравого світла та перепадів температури.

Яскраве світло

Найкраще знайти для заготовок темне місце, оскільки яскраве світло псує маринади та соління. Тому, якщо у вас є шафа з підсвічуванням, краще не зберігати в ній банки із солоними помідорами та огірками. Зніміть підсвічування з кількох полиць або знайдіть інше місце для заготовок. Можна також закрити банки темним екраном.

Холодильник

Якщо в заготовках достатньо солі чи цукру для тривалого зберігання, краще не ставити банки у холодильник. Він підійде тільки для закочення без цукру або протертих ягід з невеликою кількістю, а також для солінь з обмеженим терміном придатності, невеликою кількістю солі. Справа в тому, що в холодильнику досить висока вологість, до того ж його постійно відкривають, банки переставляють, все це може нашкодити консервам: овочі всередині можуть стати м'якими, кришки почнуть здуватися.

Вологе місце

Підпілля чи льох часто вважають ідеальним місцем для зберігання заготовок, адже там зберігається стабільна низька температура і постійно темно. Але, якщо у підвалі волого, це не найкраще місце для зберігання. У банки може проникати пліснява. Тому зимові заготівлі не рекомендують зберігати у шафах у сантехнічних приміщеннях, та й у сирих підвалах цього робити теж не варто. Місце має бути сухим і провітрюваним.

Читайте також:

Добре тим, хто зробив консервацію: в Україні різко дорожчає популярний овоч

Так робили наші бабусі: як розм'якшити черствий хліб, який багато хто готовий викинути.

Місяць буде складний: названо три знаки Зодіаку, яких у листопаді чекають труднощі