Обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках в Україні зазнає змін, і мешканцям доведеться окремо сплачувати послуги Оператора газорозподільної системи з обслуговування газової мережі всередині своїх будинків. Хоча конкретні ціни на ці послуги ще не відомі, Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних послуг розробляє стандартну угоду, щоб внести ясність.

Про це повідомляє «today»

Ось що вам потрібно знати про ці зміни:

Відповідальність за утримання газових мереж у багатоквартирних будинках поділено між мешканцями та операторами газорозподільних мереж (районними газовими компаніями). Газовики несуть відповідальність до моменту входу газової труби до будівлі, тоді як обслуговування внутрішніх газових мереж стає обов'язком мешканців квартири.

Порядок обслуговування внутрішніх систем газопостачання багатоквартирних будинків було затверджено Міненерго у вересні і набрало чинності 5 жовтня. Цей порядок визначає обов'язки щодо утримання внутрішніх систем газопостачання багатоквартирних будинків.

НКРЕКУ розробляє типовий договір на технічне обслуговування, у якому буде визначено умови проведення робіт з технічного обслуговування внутрішніх газових мереж. Усі угоди ґрунтуватимуться на цій угоді, а також у ній будуть вказані максимальні ціни на різні види робіт. Це забезпечить відсутність довільного встановлення цін, забезпечить ясність у відносинах між замовником та підрядником та допоможе уникнути суперечок.

Призначена особа у кожному багатоквартирному будинку відповідатиме за моніторинг стану внутрішньобудинкових газових мереж та буде контактною особою з газовою компанією.

Метою цих змін є уточнення обов'язків мешканців та газових операторів щодо обслуговування систем внутрішнього газопостачання багатоквартирних будинків та забезпечення ефективного та прозорого надання цих послуг. Розробка стандартної угоди на технічне обслуговування та керівних принципів ціноутворення надасть додаткову допомогу щодо цього.

Читайте також:

На пенсію тепер можна вийти на півтора роки раніше: кого з українців це торкнеться

Адже це працює: як досвідчені дачники та садівники використовують залишки зубної пасти на городі

Все сталося зненацька: не стало відомого українського актора, який перейшов на бік Путіна