За останній рік вартість житлово-комунальних послуг в Україні помітно зросла: з вересня 2022 року до вересня 2023 року вона зросла на 13,2%. Найбільше зростання цін відбулося на електроенергію, яка зросла на 69,7%. Друге місце посідає вивіз сміття зі зростанням цін на 9,9%.

Про це пише «obozrevatel»

Ось як змінилися різні тарифи ЖКГ:

Утримання та ремонт житла збільшилися на 5,5%.

Послуги з управління багатоквартирними будинками подорожчали на 2,7%.

Подача води зросла на 0,8%.

Водовідведення збільшилось на 0,7%.

Проте ціна на природний газ залишилася незмінною, а гаряча вода та опалення фактично подешевшали, знизившись на 0,2%.

При щомісячній зміні із серпня по вересень вартість комунальних послуг загалом збільшилася лише на 0,1%, головним чином за рахунок двох послуг:

Утримання та ремонт житла збільшилися на 0,3%.

Збір сміття збільшився на 1,1%.

Щодо витрат на зимове опалення, варто зазначити, що підвищення тарифів на газ, тепло та гарячу воду в Україні не буде як мінімум до квітня 2024 року. Тариф на газ залишиться на рівні 7,96 грн. за кубометр. Тариф на тепло для споживачів розраховуватиметься за формулою та, як очікується, знизиться до 16 390 гривень за тисячу кубометрів. Проте остаточні тарифи можуть різнитися залежно від регіону, залежно від постачальника та інфраструктури обліку у домогосподарствах. Наприклад, у 2022 році вартість опалення відрізнялася у різних регіонах: у Києві та Дніпрі тарифи на теплопостачання були різними.

Тарифи на гарячу воду можуть відрізнятися залежно від регіону. У Львові, наприклад, різні постачальники пропонують тарифи на гарячу воду від 95,26 грн. за кубометр до 102,77 грн. за кубометр, залежно від конкретного постачальника та особливостей послуги.

Читайте також:

Найніжніша смакота: рецепт заливного пирога з грибами та сиром на кефірі

Чому досвідчені водії перестали "моргати" фарами на трасі

Чому насправді режим швидкого прання дуже шкідливий і чим ви ризикуєте