Вже ні для кого не секрет, що останнім часом російські окупанти уповільнили наступальні дії на лінії від Куп'янська до Сватова та Кремінна. Це свідчить про те, що український контрнаступ відвертає російські сили від цього напряму та значно послаблює їхні наступальні зусилля.

Російська пропаганда день за днем ​​заявляє, що у росіян все під контролем, що нібито "український контрнаступ не вдався". Водночас Сили оборони України продовжують наступальні операції у всіх напрямках та закріплюються на досягнутих рубежах. Більше того, дії української армії змушують окупантів повільно відступати, коли вони стикаються зі штурмовими загонами ЗСУ.

Наразі Токмак, місто у Запорізькій області, є головною метою настання українських збройних сил. Основні сподівання військового керівництва України покладаються на те, що його візьмуть ще цього року. При цьому зараз українські бійці перебувають приблизно за 16-18 км від Токмака, прориваючись через основну смугу оборони так званої лінії Суровікіна.

"Токмак - це мета-мінімум", - заявив в інтерв'ю CNN 22 вересня командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" український генерал Олександр Тарнавський.

І ось кремлівські пропагандисти почали писати, що начальник Генштабу збройних сил Росії Валерій Герасимов думає віддати українським військам Токмак, щоби не було страшного розгрому. За словами журналістів, за рахунок оборони Токмака він хоче зберегти російські війська для захисту Мелітополя та Бердянська.

Згідно з інформацією звіту американського Інституту вивчення війни, це стверджує одне із російських інсайдерських джерел.

"27 і 28 вересня джерела в соціальних мережах поширили цю чутку, після чого російське інсайдерське джерело заявило, що Герасимов також готовий вивести війська з Бахмута і воліє захищати Мелітополь, щоб не дати українським силам наблизити артилерію до Криму", - зазначають аналітики.

У той же час американські аналітики вказують на те, що ідея, що полягає в тому, що Герасимов має намір перемістити російські війська до Мелітополя для зміцнення оборони, "виходить за межі традиційної моделі поведінки Герасимова".

Разом про те ISW немає доказів, щоб підтвердити твердження інсайдера. Саме тому військові експерти схильні вірити, що такі твердження можуть бути частиною інформаційної боротьби між російським керівництвом. За даними деяких російських джерел, Герасимов усунув командувача ВДВ генерал-полковника Михайла Теплинського з посади заступника командувача України. Тому, можливо, ці заяви про готовність Герасимова йти на поступки на фронті можуть підтримувати позиції Теплинського.

Разом з тим, стало відомо, що російські окупанти, швидше за все, будують нові укріплення біля Токмака на Запоріжжі. Так, свіжі фортифікації зафіксував супутник приблизно в 10 км на північ від міста.

Раніше про додаткову лінію оборони писала британська розвідка. За даними Центру журналістських розслідувань, укріпрайон окупантів, розташований в умовному трикутнику між селами Чистопілля – Червоногірка – Нове, по обидва боки від автодороги T0408, яка веде до нещодавно звільненого ЗСУ с. Роботине.

Нагадаємо, раніше військовий експерт Олександр Коваленко вказував, що українські війська можуть наблизитися до Токмака у Запорізькій області вже у жовтні. За його словами, подальший розвиток подій залежатиме від дій оккупантів, які можуть продемонструвати "жест доброї волі" та відступити з Токмака.

Читайте також:

Путін залишиться без Чорноморського флоту: експерт розповів про два "вогняні" сценарії

А ось це вже серйозно: компанія, яка виробляє Байрактори, запустить в Україні завод із виробництва безпілотників.

У США вимагають припинити військову підтримку України: заява спікера Палати представників