Гладіолуси дуже теплолюбні квіти. Саме тому їх цибулини необхідно щороку восени викопувати та укладати на зберігання, а навесні заново садити на клумби.

Після просушування розкладіть весь посадковий матеріал в один шар по ємностях (ящики, коробки, пакети і т.д.), де він зберігатиметься.

Дуже важливо, щоб при зберіганні цибулини не стикалися один з одним. Між цибулинами гладіолусів можна розкласти кілька часточок часнику, який перешкоджатиме появі різних хвороб.

Найкращі умови для зберігання бульбоцибулин гладіолусів: температура в приміщенні – +3…+5 градусів, вологість повітря – 80 % та повна відсутність світла.

Щомісяця перевіряйте весь посадковий матеріал, щоб вчасно видалити цибулини, що захворюють.

Існує кілька способів зберігання цибулин гладіолусів. Усі вони залежить від місця зберігання.

Найголовніше для нормального зберігання цибулин гладіолусів до весни – щоб вони не втратили зайву вологу. Найпростіше повністю вмочити цибулини в глиняну бовтанку, просушити і в такому вигляді зберігати до весни в ящику з піском або тирсою.
Захисну оболонку для цибулин гладіолусів можна створити за допомогою парафіну. Його потрібно розплавити на водяній бані і, прив'язавши ниточку до "хвостика" цибулини, на 2 секунди вмокнувши її в нього "з головою".

Важливо, щоб у парафіні не залишилося жодної щілинки, до якої можуть потрапити збудники хвороб.

Якщо у вас є льох чи підвал, то це ідеальне місце для зберігання гладіолусів після викопування в домашніх умовах заміського будинку. Рекомендується для зберігання гладіолусів використовувати ящики з сітчастим дном, що забезпечує хорошу вентиляцію. Їх потрібно встановити на стелажі під стелею, де температура для гладіолусів найкомфортніша.

важливо!

  • Не ставте ящики з гладіолусами поряд із овочами. Взимку вони виділяють велику кількість вологи, яка може стати згубною для квітів.

Зберігайте гладіолуси в дрібному річковому піску або сухій тирсі, яка при необхідності вбиратиме зайву вологу.

Зберігання гладіолусів у квартирі.

Створити постійні комфортні умови для зберігання гладіолусів у квартирі складніше, ніж у заміському будинку. Однак квіткарі придумали кілька способів, як зберігати гладіолуси взимку в домашніх умовах.

Зберігання гладіолусів у передпокої (комори)

Кожну цибулину загорніть у чорний папір і покладіть в один ряд у картонну коробку або ящик.

Можна просто засипати ящик тирсою (але не піском, інакше в сухій квартирі він витягне з цибулин всю вологу) і зберігати цибулини гладіолусів у них.

Поставте ящики або коробки на верхню полицю стінної шафи, щільно прикривши дверцята, щоб на посадковий матеріал не потрапляло світло. Можна зверху накрити ящики чорним папером або темною тканиною, що добре пропускає повітря.

Зберігання гладіолусів у холодильнику

Невелику кількість цибулин гладіолусів можна зберігати в холодильнику на нижній полиці або овочевому відділенні. Для цього потрібно обернути кожну цибулину чорним папером і помістити в поліетиленовий пакет із дірочками для вентиляції. Не ставте поруч із цим пакетом теплі каструльки з їжею.

Читайте також:

Ви просто втратите улюблені кольори: чим у жодному разі не можна утеплювати троянди на зиму

Так ваша орхідея ще ніколи не цвіла: що потрібно зробити, щоб рослина була обліплена квітками

Ви здивуєтеся: як за допомогою простої хитрості змінити колір гортензії у саду