З 1 жовтня уряд України виплачуватиме компенсації за комунальні послуги громадянам, які розміщують вимушених переселенців (ВПО) у рамках програми "Прихисток". У рамках цієї ініціативи громадяни України, які надали житло переселенцям, отримуватимуть по 900 гривень на місяць за кожного переселенця.

Про це пише «napensii»

«У 2022 році понад 2,3 мільйона ВПО отримали від держави допомогу на проживання. Цього року на допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам вже направлено 49 мільярдів 569 мільйонів гривень бюджетних коштів», - розповіла міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Ось деякі ключові подробиці про програму та про те, як українці можуть взяти в ній участь:

1. Безкоштовне розміщення ВПО.

Основною умовою участі у програмі є надання ВПО безкоштовного проживання. Крім того, мігранти та домовласники не повинні бути родичами.

2. Реєстрація та запит.

Зареєструйте своє житло на сайті програми «Прихисток».

Наступного дня подайте заяву до органів місцевого самоврядування (зокрема, до виконкому сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням житлового приміщення). У заяві вкажіть імена та по батькові кожного з розміщених осіб та додайте копії документів, що підтверджують їх особу.

3. Отримання компенсації.

Уряд переводитиме компенсацію за житло на банківські картки до 20 числа кожного місяця.

Необхідні додаткові документи, у тому числі копія документа, що засвідчує особу переселенця, документи, що підтверджують право власності на житлове приміщення, документ, що засвідчує особу власника житла, а також реквізити банківського рахунку для отримання компенсації.

Варто зазначити, що під час опалювального сезону, який зазвичай триває з 1 жовтня до 30 квітня, держава сплачує подвійну суму – 950 гривень – за кожного переселенця, щоб допомогти покрити витрати на комунальні послуги. Ця програма спрямована на підтримку тих, хто надає притулок ВПО та допомагає їм інтегруватися в нові умови життя.

Читайте також:

Не повторюйте ці три помилки: що потрібно знати при висадженні тюльпанів на зиму

Український військовий вивчив начинку російських FVP-дронів і розповів, чого не вистачає ЗСУ

Можна отримувати 60 тисяч гривень: українцям розповіли про популярні вакансії