З жовтня українці продовжать платити за електроенергію за тим самим тарифом, що і у вересні, який становить 2,64 грн за кіловат-годину незалежно від обсягу споживання. Очікується, що цей тариф залишиться незмінним до кінця опалювального сезону 2023/2024 року, приблизно у березні чи квітні.

Про це пише «obozrevatel»

Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що планів щодо підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів на даний момент немає. Це пов'язано із положенням про введення особливих обов'язків на ринку електроенергії щодо забезпечення доступної електроенергії для населення, яке триватиме до кінця грудня 2023 року.

Українці також мають можливість платити менше за електроенергію, а саме 1,32 грн за кіловат-годину, але тільки за електроенергію, спожиту з 23:00 до 7:00. Щоб скористатися цим нижчим тарифом, домогосподарствам необхідно встановити двозонні лічильники, які працюють за принципом «день-ніч», коли електрика дорожча вдень і дешевша вночі.

Наприклад, сім'я із трьох осіб, що споживає 300 кВтг електроенергії на місяць, може суттєво заощадити. Без двозонного лічильника за весь обсяг за добовим тарифом сплатили б 792 грн. Якщо вони використовують частину електроенергії вночі (наприклад, для бойлера, пральної машини, посудомийної машини), вони заплатять

264 грн за нічне споживання та стільки ж за денне споживання, що у сумі становитиме 528 грн. Таким чином вони зможуть заощадити понад 260 гривень на місяць. Термін окупності двозонного лічильника, який коштує близько 3000 гривень, може становити приблизно рік, після чого розпочнеться чиста економія. Це також забезпечує буфер проти будь-якого потенційного майбутнього підвищення тарифів.

Читайте також:

Готуємо машину до осені та зими: що потрібно зробити, щоб двірники ідеально чистили скло

Осіння насолода: рецепт капустяної запіканки з яєчно-сметанною заливкою

Відомий український співак розлучається з дружиною: до 15-ї річниці шлюбу не дотягнули кілька днів