День осіннього рівнодення – це особлива подія, що символізує початок осені. Дата цього явища може змінюватись в залежності від різних факторів.

Докладніше про те, коли настає День осіннього рівнодення і що не можна робити, щоб не викликати лиха, читайте в нашому матеріалі.

Щороку дату Дня осіннього рівнодення визначають 1 лютого, проводячи необхідні астрономічні виміри та розрахунки. У період з 2000 по 2010 роки День осіннього рівнодення припадав на 23 вересня, з 2012 по 2044 роки у високосні роки він святкуватиметься 22 вересня, а у звичайні роки – 23 вересня. Таким чином, 2023 року День осіннього рівнодення настане 23 вересня о 9:49 за київським часом. Після цього світловий день скорочуватиметься і досягне свого мінімуму 23 грудня.

Хоча День осіннього рівнодення не є офіційним святом в Україні, наші пращури поважали та шанували цей день. А в Японії, наприклад, він взагалі відзначається офіційно. У народі його також називали Таусень, Овсень чи Радогощ. Історично в цей день було заведено одружуватися на честь Лади - Богині родючості та весілля.

До приходу християнства, у давніх слов'ян рік складався з двох циклів: весняно-літнього та осінньо-зимового. Відлік року відзначався відповідно до початку (днем весняного рівнодення) та закінчення польових робіт (осіннього рівнодення). З християнством осіннє рівнодення стало пов'язане з датою Різдва Пресвятої Богородиці.

Існують також деякі народні прикмети, пов'язані з Днем осіннього рівнодення:

– Якщо горобини мало, то очікується суха осінь, якщо багато – дощова.
- Хороший урожай горобини пророкує морозну зиму.
- Горобина, зірвана цього дня, вважається захистом від нечистої сили та застуди.
- Щоб сіно не псувалося, деякі ягоди горобини висипають на сінок.
- Горобина гілочка на столі обіцяє щастя в будинку.

Цього дня також є деякі заборони:

- Не можна сваритись.
- Не рекомендується займатися важкою фізичною працею.
- Лаятись також не рекомендується.
- Залишки їжі зі столу необхідно зберегти та не викидати.
- Краще уникати позичати цього дня.

Незважаючи на те, що День осіннього рівнодення не є офіційним святом, багато хто досі дотримується традицій і прийме пов'язаних із цим днем. Це час, коли природа змінює свої забарвлення, а дні стають коротшими. Це чудовий момент для задуму, внутрішньої роботи та підготовки до осіннього періоду.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого чекати