Багато сімей старанно запасаються домашньою заготівлею на зиму, часто заготовляючи більше, ніж можуть з'їсти за сезон. У результаті деякі банки виявляються забутими в погребі на роки.

Однак важливо пам'ятати, що консерви не вічні. Згодом їхній смак, текстура і безпека можуть погіршитися.

Як довго домашня заготовка залишається свіжою?

При правильному приготуванні та зберіганні в правильних умовах більшість маринованих і консервованих овочів, лечо та соусів залишаються безпечними до двох років. Після цього їхня якість починає погіршуватися, і підвищується ризик псування.

Які домашні продукти псуються найшвидше?

Річ у тім, що деякі консерви мають набагато коротший термін придатності, і їх слід використовувати до настання весни.

Наприклад, компоти та джеми з кісточками слід вжити протягом 6-8 місяців. Згодом вони можуть виробляти амігдалін - речовину, яка може трансформуватися в токсичну синильну кислоту, що становить потенційну небезпеку для здоров'я.

Зберігання консервації взимку, фото: youtube.com
Зберігання консервації взимку, фото: youtube.com

Ще один високоризиковий продукт - мариновані гриби. Навіть за правильного зберігання їх слід вжити протягом року, щоб запобігти зростанню шкідливих бактерій.

Якщо ви помітили будь-яку з таких ознак, не вживайте консерви:

Здута або пом'ята кришка.

Каламутний, загуслий розсіл.

Неприємний або кислий запах.

Важливо зазначити, що зіпсовані консерви не можна врятувати промиванням, кип'ятінням або смаженням - щойно вони зіпсуються, їх слід негайно викинути, щоб уникнути ризиків для здоров'я.

Нагадаємо, кефір від стресу, депресії та поганого настрою: коли і як треба пити чудо-молочку для здоров'я

Раніше «hyser» повідомляв, чи можна готувати їжу на воді з-під крана: пити точно не варто, якщо дорого здоров'я

Як повідомляв «hyser», як швидко виростити рясний та здоровий урожай цибулі: жодних стрілок, шкідників та гниття