Після розпаду СРСР багато українців мріяли пожити за кордоном і, на жаль, таку нагоду дала саме війна. Так, за даними Офісу ООН з прав людини, станом на середину червня 2024 року в країнах Європи перебувають майже 6 млн. українців. При цьому найбільше громадян України отримали тимчасовий захист у Німеччині – 1,1 мільйона, у Польщі – 957 тисяч, у Чехії – 346 тисяч. Багато в чому українцям довелося пристосовуватися до нових умов життя, однак у деяких питаннях влада пішла назустріч біженцям.

Так, стало відомо, що Чехія не штрафувала і не штрафуватиме українських біженців за керування автомобілем із простроченим посвідченням водія.

Про це у понеділок, 26 серпня, повідомляє портал «Новини», який отримав відповідь від Міністерства транспорту ЧР.

Щоправда, є одна умова – термін дії документа має закінчитися після 31 грудня 2021 року.

У відомстві заявили, що українські біженці, як і раніше, перебувають під захистом постанови Європейського парламенту та Ради ЄС від 18 липня 2022 року.

«Ця ухвала все ще діє. Згідно з ним, посвідчення водія українських біженців вважаються дійсними, якщо термін їх дії закінчився після 31 грудня 2021 року», - заявив представник Мінтрансу Франтішек Ємелька.

За його словами, постанова українського уряду про невидання прав водія громадянам країни чоловічої статі, які перебувають за кордоном і не оновили військово-облікові дані, не змінює ситуацію в Євросоюзі – володарі тимчасового захисту можуть продовжувати використовувати свої прострочені документи на території ЄС.

Аналогічну позицію посідає і чеська поліція.

«Якщо законні приписи змінюють, наприклад, правила визнання документів зі строком дії, що минув, або інші зобов'язання, пов'язані з управлінням автотранспорту, ми їх повністю дотримуємося», - заявив представник Поліцейського президії Чехії Давид Шен.

В іншому ж вимушені переселенці з України підкоряються тим же правилам, що й чехи – вони можуть бути оштрафовані за порушення правил дорожнього руху і їх можуть позбавити прав водія.

Біженці можуть обміняти своє чинне українське посвідчення водія на чеське, але за умови, що вони постійно проживали в Чехії не менше 185 днів у календарному році.

«Одразу після прибуття до Чехії, тобто без необхідного терміну перебування, обміняти українське посвідчення водія на чеське неможливо», - заявили в Мінтрансі.

Читайте також:

Водіїв вже попередили: скоро "Дія" видаватиме важливе попередження вашою машиною

Машина згорить за лічені хвилини: що в жодному разі не можна залишати в автомобілі в спеку

Автомобілістів попередили про "пастки" на дорогах: готуйтеся до несподіваних штрафів