Про це вже мало хто пам'ятає, але на самому початку війни між Україною та Росією, ще 2022 року президент Угорщини Янош Адер та прем'єр-міністр Віктор Орбан засудили російське вторгнення та заявили про свою підтримку України у конфлікті. Водночас, останнім часом Віктор Орбан постійно виступає проти спроб ЄС та НАТО допомогти Україні, а також висловлюється проти ухвалення України до Євросоюзу та НАТО. На цьому тлі не стало несподіванкою рішення Угорщини посилити правила для біженців із України.

Так, в Угорщині почав діяти новий закон, через який тисячі українських біженців можуть опинитися на вулиці або повернутися до України, пише ВВС .

Тепер право на державну підтримку, яка охоплює безкоштовне житло та базову щомісячну суму, зберігається лише в українців, чия остання офіційна адреса в Україні була в районі, де безпосередньо відбувалися бойові дії.

"Тринадцять областей України потрапили до списку, який щомісяця оновлюватиметься угорським урядом. Невідомо, скільки з 31 000 українців, які знайшли притулок в Угорщині, торкнеться нового закону", - зазначили у виданні.

Наголошується, що урядова постанова вносить зміни до законодавства, яке діяло до 2022 року та до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Після двох з половиною років війни в Україні назріла "розумна та пропорційна" зміна законодавства, заявив Норберт Пал, уповноважений з прийому українців, в інтерв'ю близькій до уряду газеті Magyar Nemzet.

За словами правозахисників, найбільш уразливими на сьогоднішній день є представники ромської етнічної меншини із Закарпатської області, які досі мешкають у притулках. Наразі такі місця мають намір закрити.

В BBC пояснили, що їхнє становище ускладнюється тим, що багато хто з них має подвійне українсько-угорське громадянство, тому це позбавляє їхнього права на притулок в інших країнах ЄС.

Зазначимо, що у Кочі, розташованому приблизно за 70 км на захід від Будапешта, виселення вже почалося. Про це розповів Андраш Ледерер з Угорського комітету Гельсінкі в коментарі для Euronews. За його словами, близько 120 біженців, дві третини з яких – діти, були виселені із тимчасового житла у середу.

Нагадаємо, що у Німеччині пропонують скасувати виплати безробітним українцям. Крім того, з 1 вересня 2024 року у кілька разів скоротиться щотижнева державна допомога біженцям із України в Ірландії – з 232 до 39 євро.

Читайте також:

Про Орбана знову витерли ноги: у ЄС знайшли варіант обійти вето Угорщини щодо України

Їх розхоплюють насамперед: які вживані автомобілі зі США обирають українці - список

ПриватБанк попередив про нові банкомати: як ними користуватись і що потрібно знати