Сільське господарство завжди було ключовим сектором економіки України. Ось тільки через війну аграрна карта України зазнала суттєвих змін, тому держава постійно шукає способи підтримки сільськогосподарських виробників.

Так, стало відомо, що уряд запровадив спеціальні субсидії для аграріїв у прифронтових регіонах. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль .

"Ми розуміємо, як важко сіяти та збирати врожай на території бойових дій, тому підтримуватимемо наших людей, які там працюють", – заявив глава уряду після ухвалення Кабінетом Міністрів України на засіданні 16 серпня рішення про видачу субсидій аграріям.

"Держава платитиме 1 тис. грн на 1 га угідь, якщо аграрій працює на території можливих бойових дій, та по 2 тис. грн на гектар, якщо це території бойових дій", - прокоментував рішення прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Також прем'єр-міністр розповів, що Україна завершує третє жнива під час повномасштабної війни. Зібрано загалом 28,5 млн. тонн зернових: 21,7 млн. тонн пшениці, 5,5 млн. тонн ячменю.

"Цей результат - копітка щоденна робота десятків тисяч людей та ефективні урядові програми допомоги нашим аграріям", - наголосив Денис Шмигаль.

До речі, Верховна Рада зараз також розглядає запровадження додаткових пільг для українських підприємств, які працюють у прифронтових та деокупованих районах. Йдеться про податкові пільги та особливі кредити для бізнесу. Втім, рішення ще не ухвалено.

"Приймаємо ухвалу про фактичний запуск ще однієї програми підтримки аграріїв – механізм надання спеціальних субсидій для аграріїв, які працюють у цих прифронтових регіонах.

Відповідні норми планують ухвалити разом із законопроектом про нову житлову політику, розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк ("Слуга народу").

За її словами, список потенційних пільг поки що лише попередній. Автори законопроекту розраховують, що ці преференції забезпечать комплексний підхід до відновлення громад, зруйнованих під час воєнних дій.

Йдеться про такі пропозиції:

  • фінансові стимули (додаткові субвенції, гранти чи пільгове фінансування комунального та приватного сектору) або інші форми фінансової підтримки для підприємців, які вирішують розпочати чи розширити бізнес на цих територіях;
  • податкові пільги для бізнесу та фізичних осіб-підприємців;
  • інфраструктурна підтримка – забезпечення доступу до критичної інфраструктури (дороги, електропостачання, вода, інтернет, медичні та освітні послуги);
  • підтримка інновацій та інвестицій;
  • заохочення місцевого виробництва та споживання;
  • інформаційна підтримка підприємництва та навчання.

Читайте також:

Пенсії призначатимуть по-новому: чому багато хто залишиться без виплат

Грошові виплати для українців: як отримати п'ятизначну суму

Це вже Божа кара: російські бойові кораблі горять навіть у Китаї - що сталося з відомим авіаносцем