Соковита, ароматна і солодка диня багата на вітаміни і вгамовує спрагу. Не дивно, що багато людей її обожнюють. Правда, вибрати смачні та безпечні плоди вміють не всі, адже це не так і важко, якщо знати 5 основних ознак хорошої дині.

Для вибору смачної дині більшість експертів радять орієнтуватись на запах. Так, від соковитої та смачної дині має відчуватися солодкий запах.

Вважається, що якщо диня не пахне, її дозрівання прискорили або зірвали недозрілої. При цьому вона може бути м'якою, але несмачною.

Диня. Фото: скріншот YouTube
Диня. Фото: скріншот YouTube

А ще гарна диня має трохи пружинити, як гандбольний м'яч. Якщо ж плід на дотик нагадує твердий кавун, він недостиглий. А якщо на шкірці після натискання залишається слід від пальців, диня перезріла або надто довго чекала на свого покупця.

Крім того, шкірка має бути чистою. Наявність бруду говорить про помилки, допущені при зборі врожаю: плоди навряд чи довго лежатимуть.

Шукайте золотистий відтінок: стигла диня матиме яскравий золотистий колір під характерним сітчастим малюнком. Уникайте надто зелених або м'яких плям. До речі, у "колгоспниці" має бути гладка шкірка, а у "торпеди" шорстка, з борознами.

І ще, тримаючи диню в руках, злегка постукайте її поверхнею. Вона має видавати глибокий глухий звук, що означає, що диня стигла і соковита. При цьому дзвінкий звук плоду говорить про те, що незріла диня.

Є й серйозні "вимоги" до хвостика: сухість та сірий колір.

І насамкінець – плід дині не повинен бути надто легким: це ознака перестиглості. Занадто важка диня, що відрізняється надмірною твердістю, швидше за все, є недозрілою.

До речі, як і кавуни, дині під час продажу заборонено розрізати, адже інакше м'якоть стає сприятливим середовищем для розмноження бактерій.

Також рекомендується відмовитися від динь із вм'ятинами: є небезпека, що гнильні процеси поширилися по всьому плоду.

Перед вживанням дині необхідно обов'язково мити.

Читайте також: