Україна – один із головних гравців на європейському ринку яблук та має гарні кліматичні умови для вирощування цього виду фруктів. Саме тому всі українці намагаються дізнатися найкращий спосіб їхнього зберігання.

І тут варто згадати, що за старих часів вміли зберігати плоди яблук і без сучасних технологій, адже саме яблуками люди прикрашали новорічні дерева. Наприклад, у Середній Азії кожен плід підвішували на нитці за плодоніжку до стелі. Це трудомісткий спосіб зберігання, але ефективний.

Зараз агрономи рекомендують виготовляти термоящики – коробки, обклеєні пінопластом, у яких фрукт спокійно перезимує навіть на балконі.

Важливо!

  • Найкраще для зберігання яблук підходять картонні коробки.
  • Плоди необхідно укладати рядами та шарами, обов'язково плодоніжками до низу.

"Зберегти врожай до весни можна і в будь-якому сипучому середовищі. Яблука кладуть у ящик, заповнений піском, лушпинням цибулі, золою або навіть тирсою. Головне, щоб фрукти не стикалися", - кажуть експерти.

А ще підходять осинова стружка, чисте дубове листя або кленове листя.

Таким чином, щоб фрукти довше не псувалися, краще тримати їх у сухому приміщенні за температури від 0 до 4 градусів. Для зберігання підійде льох, підвал або гараж, що не опалюється. В умовах квартири можна помістити фрукти в прохолодну комору або засклений балкон. В останньому випадку при зниженні температури доведеться накрити їх теплими ковдрами, щоб вони не підмерзли.

До речі, щоб яблука із саду зберігалися довго, збирати їх потрібно лише за сухої погоди. При цьому рекомендується знімати фрукти з дерева разом із плодоніжками.

А ось плоди, які опали з яблуні власними силами, можуть бути перезрілими, підгнилими і пошкодженими, тому такий урожай не довго зберігатиметься.

Опалі яблука: скрін з відео
Опалі яблука: скрін з відео

Перед зберіганням потрібно також ретельно перебрати фрукти. Відбракуйте пошкоджені, підгнили, уражені хворобами та шкідниками, а також перестиглі екземпляри. Відберіть міцні, тверді та здорові яблука із щільною шкіркою.

І ще різні яблука розрізняються термінами зберігання, тому розкладіть сорти окремо. Так буде простіше зрозуміти, який вид почав раніше псуватись, і з'їсти його в першу чергу.

Зверніть увагу, що мити або протирати яблука перед закладкою на зберігання не потрібно.

Читайте також:

Ви точно не пошкодуєте, закривши кілька баночок: рецепт домашнього кетчупу з яблуками та помідорами на зиму

Як правильно заморозити яблука на зиму: за смаком вони будуть як тільки зірвані з гілки

Ви будете хвалитися цією смакотою: рецепт яблучної аджики на зиму, яка ідеально підходить під м'ясо