Зберігання часнику взимку іноді стає складним завданням для дачників-початківців.

Насамперед треба вчасно зібрати врожай. Якщо ж поспішити у цій справі, то часник ще не набере усі потрібні речовини. А якщо пізніше, то головка може почати розвалювати на окремі зубки та в'янути, втрачати смакові якості. Тому вибрати правильні терміни збирання часнику для зберігання взимку – один із важливих факторів того, що врожай долежить до весни.

Перед збиранням даного овочу слід 12-15 днів уникати його поливу, щоб земля залишалася сухою та розсипчастою. Якщо ж напередодні пройшов сильний дощ, то зі збиранням варто почекати. Особливо це важливо на щільних в'язких суглинних чорноземних ґрунтах.

Копають часник у суху погоду. Використовуйте вила, щоб менше травмувати головки, пошкоджені – довго не зберігатимуться.

Витягнувши голівки із землі, їх розкладають на шар на гряді і дають просохнути протягом 3 — 4 годин. Після цього врожай прибирають під навіс, що добре провітрюється, і досушують його там.

Сушити часник можна від декількох днів до пари тижнів. Коли він добре просохне, земля та сміття легко будуть відокремлюватися.

Після того, як зелена частина рослини просохне, її частково зрізають, залишаючи невеликий пень у 5-6 сантиметрів. Головки часнику перекладають у сітчасті ящики невеликим шаром і прибирають на зберігання в сухе прохолодне місце.

Якщо зберігати часник планується у зв'язках або косах, то бадилля не відрізають, а використовують його для скріплення. Зв'язки часнику підвішують на деякій відстані від землі у сухому приміщенні.

Читайте також:

Це дуже тривожний дзвіночок: що означає, якщо на вашій ділянці почав рости чистотіл

І спробуйте сказати, що це не смакота: рецепт овочевої запіканки з баклажаном, помідорами та сиром

Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне