Третій рік мобілізація в Україні залишається однією з найгарячіших тем. Одне з останніх соцопитувань свідчить, що 43% українців "відчувають сором за чоловіків, які ховаються від мобілізації", але все ж таки більше ніж половина вважають, що ухилянтів можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати". Не дивно, що в суспільстві озвучується шалена цифра тих, хто різними способами уникає призову.
Так, голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха у коментарі Financial Times заявив, що близько 800 тисяч українських чоловіків зараз перебувають "у підпіллі", змінивши фактичну адресу проживання та влаштувавшись на роботу із "чорною" зарплатою, аби тільки не бути мобілізованими.
За його словами, з початку повномасштабної війни українські підприємства та компанії в середньому втратили близько 10-20% робочої сили через мобілізацію або еміграцію. А в майбутньому він і зовсім прогнозує ще гіршу ситуацію і станеться це вже в кінці вересня.
"Дедалі більше підприємств закриватимуться просто тому, що не матимуть достатньо ресурсів для продовження роботи", — вважає Наталуха.
Перехід такої кількості чоловіків на нелегальне становище провокує ТЦК націлитися на працівників промислових компаній, які працюють офіційно. А це, своєю чергою, загрожує Україні серйозною економічною кризою, розповів нардеп виданню.

Як приклад FT наводить виробника безшовних труб і залізничної продукції "Інтерпайп", визнаного стратегічним у металургійній галузі. Як стверджує директор з персоналу "Інтерпайп" Віталій Пахомов, нині завод працює "на межі" через кадровий дефіцит, який на деяких ділянках виробництва сягає 25%.

Робітників, за його словами, забирають просто з автобусів дорогою на роботу, а біля воріт заводу були помічені автобуси ТЦК.

"Кожен начальник цеху, супервайзер та директор заводу - як шахісти. Приходять на роботу і виявляють, що на дошці не вистачає нової фігури. Що робити?" – запитує Пахомов.

Він додає: "Якщо мобілізація посилиться, нам неминуче доведеться скоротити обсяги, що призведе до зниження податків, які ми платимо".