Сезон кавунів в Україні у розпалі. Ці соковиті та смачні баштанні люблять дорослі та діти. При цьому дуже важливо не тільки обережно вибирати кавуни, але й знати, як правильно вживати кавун, щоб не отримати харчове отруєння.

Виявляється, вживаючи соковиту м'якоть кавуна, потрібно залишати 2-3 см від краю кірки. І справа тут зовсім не в "марнотратстві ".

Так, кавун накопичує велику кількість нітратів саме у незабарвленій частині м'якоті, яка прилягає до шкірки, у самій шкірці та у хвостика.

Що ж стосується овочів, то у столових буряків рекомендується відрізати верхню і нижню частину коренеплодів, у кабачків позбавлятися від шкірки, у огірків і редьки відрізати хвостики і чистити їх від шкірки, в капусті варто позбавитися верхнього листя і не їсти качан.

Довідка

  • Допустима норма вмісту нітратів в кавунах становить 60 мг/кг, динях - 90 мг/кг.

До речі, Європейський інститут безпеки харчових продуктів (EFSA) вважає допустимою добовою нормою нітратів (яку можна споживати без помітного ризику для здоров'я) – 235 мг для людини вагою близько 63 кг, тобто 3,7 мг на 1 кг ваги.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах вони абсолютно не страшні. Однак, якщо нітрати споживати з їжею або водою занадто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості і тоді перетворюються на нітрити, які не дають гемоглобіну переносити кисень.

Особливо чутливі до впливу нітратів діти, люди похилого віку, а також люди, які страждають на захворювання серцево-судинної та дихальної систем, дисбактеріозом кишечника та анемією.

Як зрозуміти що в кавуні нітрати
Визначити нітратний кавун неможливо ні на вигляд, ні на смак. Але є певні нюанси, знаючи які можна уникнути негативних наслідків.
Найкраще брати середній за розміром (3-5 кг) арбуз правильної форми, з гладкою поверхнею, без тріщин і плям, з темним глянсовим кольором і яскравими світлими смужками. Важливо пам'ятати, що у недозрілих плодів шкірка блякла, а у стиглих легко дряпається нігтем.
Також зверніть увагу на те, наскільки природним виглядає м'якоть кавуна. Так, інтенсивний яскраво-червоний колір м'якоті, фіолетовий відтінок або жовті волокна можуть вказувати на нітрати у складі.