Сезон кавунів в Україні у розпалі. Ці соковиті та смачні баштанні люблять дорослі та діти. При цьому дуже важливо не тільки обережно вибирати кавуни, але й знати, як правильно вживати кавун, щоб не отримати харчове отруєння.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяВиявляється, вживаючи соковиту м'якоть кавуна, потрібно залишати 2-3 см від краю кірки. І справа тут зовсім не в "марнотратстві ".
Так, кавун накопичує велику кількість нітратів саме у незабарвленій частині м'якоті, яка прилягає до шкірки, у самій шкірці та у хвостика.
Що ж стосується овочів, то у столових буряків рекомендується відрізати верхню і нижню частину коренеплодів, у кабачків позбавлятися від шкірки, у огірків і редьки відрізати хвостики і чистити їх від шкірки, в капусті варто позбавитися верхнього листя і не їсти качан.
Довідка
- Допустима норма вмісту нітратів в кавунах становить 60 мг/кг, динях - 90 мг/кг.
До речі, Європейський інститут безпеки харчових продуктів (EFSA) вважає допустимою добовою нормою нітратів (яку можна споживати без помітного ризику для здоров'я) – 235 мг для людини вагою близько 63 кг, тобто 3,7 мг на 1 кг ваги.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах вони абсолютно не страшні. Однак, якщо нітрати споживати з їжею або водою занадто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості і тоді перетворюються на нітрити, які не дають гемоглобіну переносити кисень.
Особливо чутливі до впливу нітратів діти, люди похилого віку, а також люди, які страждають на захворювання серцево-судинної та дихальної систем, дисбактеріозом кишечника та анемією.