Огородники-початківці наївно вважають, що збереження цибулі залежить тільки від якості збирання та умов зберігання. Однак, як виявилося, про це треба починати думати, поки овочі сидять на грядці.

Правильна підготовка і зберігання цибулі взимку дозволяє зберегти в хорошому стані якщо не 100% цибулин, то переважна більшість точно.

По-перше, боротьба зі шкідниками

Головний ворог цієї культури – муха цибуля. Комаха може зіпсувати плани на врожай, якщо не вживати заходів профілактики.

Найпростіший засіб – це використання суміші з деревної золи та гірчичного порошку, приготовленої у співвідношенні 3:1.

По-друге, прибирання та підготовка

Якщо правильно зібрати цибулю, то шансів на те, що вона пролягає до весни, стає значно більшою. Тому цибулю не висмикують із землі, а викручують, підкопуючи вилами.

Важливо просушити цибулю і не пошкодити донце при обрізанні корінців - залишають приблизно 8-10 мм.

До речі, перед тим, як закладати цибулю на зберігання, потрібно добре перевірити, щоб не було зіпсованих цибулин, адже навіть одна така може зіпсувати весь урожай.

Слід також звертати увагу на зовнішній вигляд. Цибулини повинні бути невеликі, тверді, з сухими, гладкими, рівними, лусочками, що добре прилягають одна до одної. Цибулю перед зберіганням потрібно перебрати таким чином, щоб не було пошкоджень, пророслої зелені, коріння та плісняви.

По-третє, правильне зберігання

Цибуля не повинна піддаватися дії вологи, тому слід уникати зберігання цибулі в холодильнику або вологих місцях.

Ідеальними є умови до +1 °С при рівні вологості до 75-80 %. Якщо вологість занадто висока, то з'являються бактерії, через які овоч гниє.

Ідеальні для зберігання сітки, мішки із натуральної тканини, кошика або плетінки.

Важливо зберігати цибулю окремо від інших овочів та картоплі зокрема.

Читайте також:

Цього ще не вистачало: українців попередили про можливі перебої з хлібом у магазинах

І навіть двох порцій здасться мало: рецепт густої та апетитної підливи з курячого філе з овочами.

Ви не впізнаєте свій чайник: як за допомогою звичайного розсолу відмити його від накипу