Якщо вірити статистиці, то за весь 2023 рік з України виїхало 14,1 млн українців. На фоні такого відтоку населення з України цілком ймовірним являється прогноз ООН, де заявили, що до 2100 року населення України скоротиться до 15 млн чоловік. Зважаючи на реалії і НБУ дає не надто оптимістичні прогнози.

Так, Національний банк України (НБУ) погіршив свої прогнози щодо міграції українців. Ще б пак, якщо у квітні 2024 експерти прогнозували відтік з України 200 тисяч чоловік і приплив наступного року 0,4 млн, то тепер очікується відтік у 400 тис., а наступного року - у 300 тис.

"Це припущення гірше порівняно з квітневим Інфляційним звітом у зв'язку зі значною руйнацією української енергетичної системи, що супроводжується тривалими вимкненнями е/е та посилює ризики для опалювального сезону", - наголошується у липневому інфляційному звіті регулятора, опублікованому в п'ятницю.

Отож, за прогнозами Національного банку, Україна стоїть на порозі нової великої хвилі міграції.

В Нацбанку зазначають, що часті відключення електроенергії негативно впливають не лише на побутові умови, але й на виробничі процеси, що призводить до зниження економічної активності та попиту на робочу силу.

Однак основними факторами, які спонукають людей до виїзду, є все ж таки повільні темпи економічного відновлення та високі ризики безпеки.

У той же час НБУ прогнозує зміну тенденції вже в 2026 році, коли очікується поступове повернення близько 400 тисяч українців. Проте, експерти застерігають, що успішна адаптація мігрантів за кордоном може уповільнити цей процес.

Ключовим фактором, який може прискорити повернення співвітчизників, є швидке відновлення житла та інфраструктури, а також створення нових робочих місць завдяки економічному пожвавленню.

Читайте також:

Українці зможуть отримати безкоштовний газ у балонах: у яких областях розпочнуть видачу

Масштабна евакуація в Росії: вже прорвало чотири греблі поспіль, вода накриває цілі населені пункти

Продукти все ж таки дорожчатимуть: українців уже попередили і розповіли, до чого готуватися