У спеціалізованих магазинах є безліч спеціальних засобів, якими можна легко та ефективно відмити та очистити сковороду, видаливши темний наліт із жиру, кіптяви та залишків їжі. Однак не всі мають бажання псувати руки хімікатами або труїти повітря в приміщенні. Як виявилося, позбутися непривабливих слідів нагару можна натуральним способом і без зайвих зусиль.

Незамінним помічником для чищення сковороди є звичайнісінький лимон. Він просто поверне блиск посуду після екстремальних кулінарних провалів.

Лимони абсолютно нешкідливі і містять коксити, а працюють вони завдяки розмаїттю кислоти у складі. Більше того, вони дизинфікують поверхню та вбивають бактерії.

важливо!

  • Лимонний сік підходить для обробки сковорідки з антипригарним покриттям.

Щоб очистити посуд від нагару або шматочків їжі, що пригоріла, потрібно слідувати простим інструкціям:

  • Вимийте сковороду миючим засобом. Протріть сухим рушником.
  • Розріжте плід пари лимонів на четвертинки, закладіть в ємність, залийте водою і доведіть до кипіння.

Як тільки вода закипить, знизьте вогонь і дайте лимонам проваритись ще близько 10 хвилин. Все, що пригоріло, відокремиться чарівним чином від поверхні посуду.

Як альтернативу свіжим лимонам можна використовувати порошок лимонної кислоти. Розведіть його з водою (1 ст. л. на 200 мл рідини), змочіть губку або відріз тканини та обробіть сковороду усередині. Якщо сильні забруднення, влийте розчин у посуд і залиште на 3–5 годин. Після вимийте з миючим засобом і прополощіть у проточній воді.

Обидва запропоновані способи непогано працюють, якщо потрібно зняти нагар усередині, але за його допомогою навряд чи вдасться очистити сковороду зовні.

А ось щоб очистити сковороду від нагару зовні потрібно:

  • чавунні сковороди добре очищаються содою та оцтом;
  • з багаторічним шаром жиру на старих сталевих та чавунних сковорідках впорається механічне чищення;
  • алюмінієвий, тефлоновий та керамічний посуд замочіть у мильному розчині або чистіть сумішшю бури з нашатирем.

Читайте також:

І ніякої духовки: рецепт дивовижного капустяного заливного пирога на кефірі, який готується на сковорідці

І ось спробуйте відмовитися від другої порції: рецепт лаваша на сковорідці із сиром та яйцем

Готується дуже швидко, а з'їдається ще швидше: рецепт апетитного фаршу із сиром на сковороді