З початку повномасштабного вторгнення Україна знищила чи пошкодила 27 кораблів Чорноморського флоту Росії. Про це на початку липня говорив командувач ВМС Олексій Неєжпапа. Але про те, щоб знищити підводний човен противника, ніхто навіть не мріяв. Тепер кожен у світі знатиме, що для українців немає нічого неможливого.

Так, стало відомо, що в результаті удару, який у п'ятницю, 2 серпня, здійснили ракетні війська у взаємодії з підрозділами ВМС, затонув підводний човен чорноморського флоту РФ "Ростов-на-Дону".

Це сталося у порту Севастополя, повідомляє Генштаб ЗСУ .

"У порту Севастополя успішно вражений підводний човен чорноморського флоту РФ "Ростов-на-Дону". Внаслідок влучення човен затонув на місці", - йдеться в повідомленні.

Інші деталі, як відбувався удар, наразі невідомі.

Вартість підводного човна "Ростов-на-Дону" оцінюється в 300 мільйонів доларів.

"Знищення підводного човна "Ростов-на-Дону" вкотре доводить, що для російського флоту немає безпечного місця в українських територіальних водах Чорного моря", - додають у Генштабі.

Б-237 "Ростов-на-Дону" - російський дизель-електричний підводний човен проекту 636.3 "Варшав'янка". За класифікацією НАТО це клас "Kilo". Він є одним із чотирьох підводних човнів класу "Kilo", здатних застосовувати ракети "Калібр".

"Ростов-на-Дону" був носієм чотирьох ракет "Калібр". При цьому зазначалося, що саме цей підводний човен брав участь у бойовій операції в Сирії, завдаючи з акваторії Середземного моря ударів ракетами "Калібр" по ряду міст.

До Чорного моря субмарина прибула ще у лютому 2022 року за тиждень до повномасштабного вторгнення. Але точних даних, які саме з неї запускали "Калібри" українськими містами, немає.

"Ростов-на-Дону" було введено в експлуатацію 26 грудня 2014 року.

У 2017 році "Ростов" отримав приз російського військового командування як найкращий підводний човен РФ за підсумками змагань.

13 вересня 2023 року "Ростов-на-Дону" вже зазнав суттєвих пошкоджень внаслідок української ракетної атаки. Тоді українські військові змогли ракетами вразити сухі доки морзаводу, які використовують Росію для ремонту кораблів. Надалі проводився його ремонт та відбувалися випробування в акваторії Севастопольської гавані.