Картопля - четверта за популярністю культура після пшениці, рису та кукурудзи у світі. І справді, в Україні практично на кожній присадибній ділянці є посадка картоплі. Ось тільки, щоб зібраний урожай добре зберігався, потрібно знати, коли починати копати картоплю. Адже помилися хоч би на кілька тижнів, людина ризикує втратити весь урожай.

Вважається, що найкращий час для викопування картоплі для зберігання – це початок вересня. Щоправда, останніми роками картоплю в Україні починають збирати навіть у другій половині серпня, адже через глобальне потепління все зміщується.

Картопля. Фото: YouTube
Картопля. Фото: YouTube

А от агрономи радять середньостиглі сорти викопувати не раніше 10 вересня, а пізні сорти навіть на тиждень пізніше, наприкінці вересня.

Важливо!

  • Картопля, яка викопана дуже рано, дуже швидко проходить стадії дозрівання і дуже рано починає проростати в овочесховище.

Щоб визначити, коли копати картоплю, треба стежити за бадиллям. Так, лежаче висохле бадилля вважається першою ознакою того, що картопля можна викопувати.

Однак потрібно враховувати, що бадилля може висохнути і пожухнути раніше через поразку фітофторою.

Крім того, буває і так, що на ділянці деякі кущі ще зелені, тоді як інші сухі. Таке трапляється через помилку при посадці, коли сорти з різним терміном дозрівання висаджують разом.

Тому рекомендується додатково орієнтуватися на другу ознаку – щільність шкірки.

Викопайте один-два кущі і відокремте бульби від бадилля. Якщо бульби відокремлюються легко, а шкірка не злазить і не звисає лахміттям, можна приступати до збирання врожаю.

Визначити можна і за термінами: копати картоплю потрібно приблизно за 80-100 днів після посадки.

До речі, картопля бажано викопувати у суху та сонячну погоду. А ось викопаний у сиру погоду врожай складніше буде просушити і підготувати до зберігання, а це може призвести до появи цвілі і загнивання. Крім того, хвороботворні грибки з висохлого бадилля можуть перейти і на бульби, що також зменшить їх термін зберігання.

Читайте також:

Результат вас здивує: чим потрібно підгодувати перець, щоб він виріс розміром із два кулаки і був солодким

Це дуже тривожний дзвіночок: що означає, якщо на вашій ділянці почав рости чистотіл

Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне