Світова спільнота за останні три роки неодноразово звинувачувала Китай в тому, що він став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. А в останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет. На фоні таких звинувачень в Китаї несподівано прийняли історичне рішення, що може стати початком передумов до завершення війни в Україні.

Стало відомо, що Китай змінив свою політику щодо експорту військових безпілотників після візиту очільника МЗС України Дмитра Кулеби до Пекіну.

Так, влада Китаю оголосила, що на тлі критики від США та союзників через допомогу Пекіна РФ, будуть посилені правила експорту "військових" безпілотників. Мова йде про дрони з високоточним вимірювальним обладнанням, які використовує Росія на війні проти України.

Зазначається також, що інфрачервоне обладнання для візуалізації, лазери для індикації цілей і високоточне інерційне вимірювальне обладнання, будуть внесені до списку експортного контролю.

Про це йдеться на сайті Міністерства торгівлі Китаю.

Нові правила набудуть чинності з 1 вересня.

Також китайське міністерство торгівлі опублікувало заяву, що цивільне обладнання не повинно використовуватися для "поширення зброї масової поразки, тероризму або у військових цілях", яка фактично дорікає росіянам за використання "легких" китайських безпілотників у війні на території України.

В урядовому відомстві згадали і про небезпеку західних санкцій у своїй заяві.

"Виступаємо проти експорту безпілотників, які використовуються з немирною метою, і проти введення окремими країнами незаконних санкцій щодо китайських компаній і приватних осіб.

Читайте також:

А ось це вже серйозно: Трамп запропонує Путіну забратися з України – що відомо про новий план

Росіяни виють, Путін мовчить: у Росії різко перестали працювати банкомати, найпотужніша атака на банки

На Путіна чекає "холодна помста": зламалися відразу дві машини, які він особисто подарував Кім Чен Ину