Вже в серпні 2024 року Верховна Рада України може розглянути законопроект про підвищення військового збору для українців та акцизів. За урядовими підрахунками, впровадження нових норм принесе в бюджет країни додаткові 500 млрд грн. Ці гроші потрібні для фінансування додаткових військових потреб, вказано в супровідних документах до урядового законопроєкту №11417. От тільки депутати не враховують, що українці, які і так ледь зводять кінці з кінцями через війну, через нові податки стануть ще біднішими чи відмовлятимуться від деяких своїх потреб.

Так, у законопроєкті №11416 є дві пропозиції, які безпосередньо стосуються водіїв та автомобільного ринку.

Перша пропозиція – введення військового збору в 15% при першій реєстрації автомобілів та при першій реєстрації вживаних автомобілів.

Якщо дана норма буде прийнята, то при купівлі авто середнього класу споживач буде змушений сплачувати 180-280 тисяч гривень податків та зборів, в той час як зараз ця сума складає від 30 до 80 тисяч гривень.

Експерти вже прогнозують, що замість збільшення надходжень до казни, такі заходи матимуть зворотний ефект, адже готових заплатити ще 200 тисяч гривень до вартості автомобіля буде дуже мало.

Згодні з ними і "гравці" автомобільного бізнесу. Наприклад, директор дилерської мережі "Автотрейдінг Атолл Груп" Галина Шипулова в коментарі AUTO-Consulting вже заявила, що нова ставка військового збору щодо купівлі авто призведе до падіння продажів у 3 рази, або навіть більше.

Водночас бренд-директор Volvo в Україні Артем Ткаченко очікує, що реєстрації скоротяться на 35%, бо мало хто захоче платити додаткові кошти за реєстрацію легкових авто.

Друга пропозиція представлена у законопроєкті №11416 – запровадження авансового платежу податку на прибуток, пов'язаного з місткістю резервуарного парку АЗС. Тут є ризики що продавці пального підуть в тінь, а ті хто працюватиме офіційно - на половину скоротять кількість резервуарів на АЗС, та що очевидно, збільшать ціну.

Читайте також:

Водіїв вже попередили: скоро "Дія" видаватиме важливе попередження вашою машиною

Машина згорить за лічені хвилини: що в жодному разі не можна залишати в автомобілі в спеку

Автомобілістів попередили про "пастки" на дорогах: готуйтеся до несподіваних штрафів