Ні для кого не є секретом, що українські пенсіонери живуть бідно. Ще б пак, пенсію в розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують більше половини українських пенсіонерів. Так, загалом по країні близько 10 мільйонів пенсіонерів, з них понад 6 мільйонів одержують пенсію, розмір якої менший за 5 тис. грн. Є, щоправда, серед пенсіонерів і ті, хто заслуженого відпочинку ні чого не потребує.

Так стало відомо, що середня пенсія суддів в Україні за перші шість місяців 2024 року зросла на 6 тисяч гривень — з 99,8 тис. до 105,6 тис. грн на місяць.

Якщо вірити даним Пенсійного фонду України, то це єдина категорія пенсій, яка в десятки разів вища за середню по країні.

При цьому з 2021 року пенсія судді у відставці зростала постійно (з 67,9 тис. до 99,8 тис. грн. станом на січень 2024-го).

За цей період середня виплата рядового пенсіонера збільшилася з 3,5 тис. до 5,3 тис. грн. Такий значний розрив між середньою виплатою та виплатою судді пояснюється не лише відсутністю обмежень у служителів Феміди, а й різними правилами розрахунку.

Так, мінімальна пенсія судді – 50% від заробітної плати. А якщо стаж більше 20 років, то за кожний наступний рік роботи пенсія збільшується на 2%. Максимальний розмір виплати не може бути більшим за 90% зарплати судді. Щоб одержати 90%, потрібно працювати суддею 40 років.

Водночас пенсія звичайного українця вважається за формулою, яка передбачає, що середня зарплата за три роки множиться на стаж у роках, на 1% та співвідношення власної зарплати до середньої.

До речі, голова Верховного суду у відставці Ярослав Романюк є на сьогоднішній день найбагатшим пенсіонером країни, адже у своїй декларації за 2023 рік він вказав на пенсію у розмірі 2 937 027 грн. Це 244,7 тис. грн. на місяць.

Читайте також:

Адже багато хто про це не знав: хто з пенсіонерів може сміливо не платити за комунальні послуги та за землю

Депутати дуже бідно живуть та вимагають, щоб їм підвищили пенсії чи не на 30 тисяч гривень

Дають лише 10 днів: пенсіонерам розповіли, хто залишиться без частини виплат – будете самі винні