В Україні продовжується підготовка до опалювального сезону в умовах війни. При цьому ніхто не має ілюзій, що буде легко взимку. Ще б пак, навесні російські окупанти повністю зруйнували Зміївську ТЕС у Харківській області, а також Бурштинську теплоелектростанцію. Дрова - єдина надія зігрітися для багатьох у прифронтових регіонах.

І ось стало відомо, що Уряд затвердив ухвалу, яка дозволить жителям прифронтових територій безкоштовно заготовляти дрова для домашніх потреб без шкоди для лісів.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Під час виїзних засідань Уряд узяв на контроль вирішення проблеми заготівлі деревини. Сьогодні затвердили ухвалу, завдяки якій жителі прифронтових громад зможуть безкоштовно заготовляти дрова для домашніх потреб без шкоди для наших лісів, - розповів Шмигаль.

За словами прем’єра, підготовка до зими поблизу лінії фронту - великий виклик і для людей, і для влади, адже наразі у багатьох громадах деревина є єдиним засобом для обігріву приміщень.

Саие тому Міндовкілля отримало доручення розробити нормативно-правовий акт, який дасть "зелене світло" для самостійної заготівлі деревини жителями населених пунктів.

Заготівлю можна буде здійснювати за умови, що перебування на відповідних лісових ділянках буде безпечним.

"Інформування населення про можливість самостійної лісозаготівлі проводитимуть місцеві військові адміністрації (органи місцевого самоврядування). Ця норма діятиме під час дії правового режиму воєнного стану і протягом 6 місяців із дня його припинення або скасування", - додали у відомстві.

Він також зазначив, що Міністерству енергетики, Міністерству економіки та Міністерству фінансів спільно з віцепрем'єр-міністром — міністром з питань реінтеграції доручив терміново напрацювати механізм розподілу гуманітарної допомоги у вигляді скрапленого газу для потреб побутових споживачів, зокрема в Донецькій області.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів на засіданні 25 листопада 2022 року ухвалив рішення про заборону експорту паливної деревини через стратегічне значення для проходження опалювального сезону.

Читайте також:

Адже хотіли заморозити Україну: у Росії вже половина регіонів сидить у холоді без світла та опалення

Теплові штори та інші хитрощі: як скоротити витрати на опалення в умовах війни

Відразу стане затишно та тепло: як швидко нагріти постіль перед сном, якщо в будинку холодно навіть із опаленням