Останнім часом українці звикли жити із стабільними вимкненнями світла, адже у 2024 році українська енергосистема пережила наймасштабнішу ракетну атаку з боку Росії. Ще б пак, за декілька тижнів весни росіяни вивели з ладу 6 гігават потужностей енергетики України та зруйнували 80% теплоелектроцентралей. Однак, день 30 липня охарактеризувався тим, що відключень електроенергії не було по всій Україні. І це ще не всі хороші новини.

Так, 30 липня 2024 року член наглядової ради Укренерго Юрій Бойко в телеефірі заявив, що якщо не буде обстрілів з боку країни-агресора РФ, то наступні три місяці Україна пройде в енергобалансі - з мінімальними обмеженнями світла.

За його словами, завдяки погоді й зниженню температури генеруючої електроенергії в системі побільшало і зараз Україна перебуває в відносному енергобалансі.

"Якщо не буде зовнішніх впливів, ми в цьому балансі повинні прожити наступні три місяці. Це означає, що якщо обмеження і будуть виникати, вони будуть мати незначний характер", - заявив Бойко.

Він підкреслив, що зараз все рухається у бік тих оцінок, які давали енергетики у травні.

А ось під час засідання уряду премʼєр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що ситуація в енергетиці України стабілізувалася завдяки достроковому завершенню ремонтів на двох блоках атомних станцій та зниженню температури повітря.

Також глава уряду підкреслив, що Україна продовжує підготовку до осінньо-зимового періоду та розвиток альтернативних джерел генерації. За його словами, є перші приклади кредитування бізнесу та фізичних осіб для посилення енергетичної стійкості.

"Спостерігаємо стійкий попит на пільгове кредитування - як з боку малих та середніх підприємців, так і з боку домогосподарств", - сказав премʼєр-міністр.

Читайте також:

Це справжнє пекло: у Росії прорвало потужну дамбу, затоплює цілі села, росіяни благають небеса про пощаду

Про таке мріяли навіть діти депутатів: у покинутому гаражі знайшов рідкісний автомобіль "Ява"

Українцям розповіли про телефонні номери з новим кодом: що потрібно знати