Користь шипшини ні в кого не викликає сумнівів. Ще б пак, високий вміст мікроелементів, у тому числі і вітаміну С дозволяє використовувати настій шипшини при лікуванні простудних захворювань. Крім того, дослідження показують, що плоди шипшини перевершують за концентрацією антиоксидантів окультурених садових фаворитів – чорноплідну горобину (аронію) та чорну смородину. Ось тільки максимальну користь принесуть лише правильно зібрані плоди шипшини.

Так, час збирання шипшини настає в міру його дозрівання, а також залежить від різновиду шипшини. Зазвичай це відбувається із серпня по листопад. Потрібно, щоб плоди шипшини набули яскраво-червоного або помаранчевого кольору.

Важливо!

  • Від часу збирання шипшини залежить кількість аскорбінової кислоти в плодах.
  • Якщо зібрати сировину зарано, ягоди не встигнуть дозріти і накопичити достатню кількість корисних речовин.
  • У перезрілих ягодах кількість вітаміну С поступово починає скорочуватися, а цукру – збільшуватися.

Ось і виходить, що збирати шипшину потрібно тоді, коли ягоди повністю дозріють, але ще збережуть твердість. Це нормально, якщо вони злегка м'які навпомацки, але не зморщені і не сплющуються між пальцями.

Для збирання вибирають ясний, сухий день. Зрозуміло, не можна збирати шипшину після дощу. Важливо, щоб ягоди в момент збору були сухими: вони швидше висохнуть і довше збережуться.

Підготуватися до збирання шипшини слід заздалегідь: важливо мати відповідний одяг та щільні рукавички, які захистять шкіру рук від пошкодження шипами рослини.

Шипшину можна збирати вручну або за допомогою садових ножиць. Якщо збирання проводиться вручну, то плоди акуратно знімаються і поміщаються в суху ємність. Якщо використовуються садові ножиці, то ягоди слід зрізати, зберігаючи плодоніжку.

При збиранні перевагу слід віддати великим, яскравим ягодам, а от плоди зі слідами гнилі, пошкодження шкідниками не підлягають заготівлі.

Слід враховувати і розташування чагарника: не можна збирати шипшину, що росте вздовж доріг, у міських парках, поряд із фабриками та заводами.

Якщо ягоду щойно зірвали, її можна зберігати в температурному режимі нижче 15 градусів лише 3 дні. Після цього вони починають засихати і гнити, а також відбуватиметься втрата вітамінів.

Саме тому плоди шипшини для зберігання сушать.

Зібрані плоди перед сушінням потрібно обов'язково перебрати, викинути сміття та листя. Також обов'язково відбраковують потемнілі, підгнили і надто м'які ягоди.

Висушити шипшину на зиму можна двома способами.

Перший - застосування сушарки або печі за температури 40-70 градусів Цельсія. Цей процес може тривати від 4 до 8 годин.

Другий — сушіння шипшини в кімнатах, що добре провітрюються, де немає прямого сонячного світла. Для цього розкладіть плоди шаром 2-3 сантиметри на підкладці або металевій решітці. Під час сушіння регулярно перемішуйте ягоди.

Найкраще зберігати шипшину в тканинних мішечках або скляних банках у темному та прохолодному місці. Не закривайте банки повністю, використовуйте марлю або отвори для забезпечення достатньої вентиляції.
Читайте також: