Ще кілька років тому сезон кавунів відкривався у другій половині серпня і тривав до глибокої осені. Сьогодні ж поласувати великою, смачною та соковитою ягодою можна вже на початку липня, адже не секрет, що при її вирощуванні нерідко використовуються хімікати. Стало відомо, коли кавуна варто позбутися, щоб не потрапити до лікарні.

Треба розуміти, що всі плоди певною мірою містять нітрати, але важливо, щоб їх вміст не перевищував норми. Так, максимально допустима кількість нітратів в кавунах - 60 мг на 1 кг.

При цьому важливо знати, що кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують у недозрілій частині м'якоті, що прилягає до шкірки. Тому краще ласувати серцевиною соковитого плоду.

Кавун. Фото: скріншот YouTube-відео
Кавун. Фото: скріншот YouTube-відео

Перевірити кавун на наявність нітратів дуже просто. Для цього потрібно накришити м'якоть кавуна у склянку з водою, а далі подивитися на те, якого кольору стала вода. Так, кавун з великою кількістю нітратів забарвить її за дві години на рожевий або червоний колір. Також на поверхні води може з'явитись піна.

Якщо вода стала просто каламутною, то кавун можна сміливо подавати до столу.

"Щоб визначити, чи містить кавун занадто багато нітратів, опустіть шматочок м'якоті у склянку з водою. Якщо вода забарвиться у рожевий колір, перед вами "хімічний" кавун. Викиньте його та придбайте новий", - радять медики.

До речі, вважається, що зрілі кавуни без нітратів видно відразу, оскільки їхня поверхня блищить глянцем. Не блищить тільки жовта пляма там, де кавун лежав на землі.

Також потрібно звертати увагу на прожилки у м'якоті. Товсті, жовті та жорсткі прожилки свідчать про нітрати. А тонкі, білі та м'які - про хорошу якість кавуна.

До речі, лікарі стверджують, щоб отруїтися кавуном із нітратами, треба з'їсти за один день багато кілограмів м'якоті. Як правило, отруєння відбувається найчастіше через попадання вірусної або бактеріальної інфекції в ШКТ під час трапези.

Лікарі радять дотримуватися певних правил, щоб звести до мінімуму ризики отруїтися кавуном. А саме:

  • купуйте кавуни лише у перевірених супермаркетах, де здійснюється належний санітарний контроль
  • купуючи плід на ринку, попросіть у продавця відповідний сертифікат про те, що продукція безпечна
  • не купуйте розрізані кавуни
  • ніколи не купуйте зіпсовані, тріснуті, "акційні", прим'яті плоди - у них більше мікробів, ніж корисних речовин
  • перед розрізанням кавуна ретельно вимийте його та свої руки
  • бажано облити його окропом та холодною водою
  • не витирайте плід, дайте кавуну висохнути, тоді майже всі бактерії загинуть.

Читайте також:

Як вибрати черешню, огірки та капусту, щоб вони були без нітратів та пестицидів

Як вибрати полуницю, яка вирощувалась без хімії та нітратів. Прості хитрощі

Цей овоч гірший за ковбасу: нітратів не нарахуєшся