Більшість українців у літньо-осінній період поспішають зробити консервацію, щоб узимку можна було поласувати літнім урожаєм. Ось тільки, щоб не витратити час і не зіпсувати продукти, слід дотримуватися правильної послідовності приготування, а також вибрати високоякісні кришки для консервування.

І справді, знаючи, які бувають види кришок для банок, легко підібрати оптимальний варіант для конкретних продуктів та способу приготування.
Бляшані кришки бувають як з лаковим покриттям, так і без. Сторона, де жерсть не лакована, окислюється, забарвлюючи консерви в чорно-бузковий колір, надаючи їм специфічного металевого присмаку. Таким чином, нелаковані варіанти придатні для короткочасного зберігання некислих продуктів (варення, джему або компоту).
У свою чергу лакове покриття з внутрішньої сторони не дає жерсті окислитися. Саме це покриття призначене для контакту з кислим середовищем, воно екологічно чисте та безпечне та запобігає реакції вмісту консервації з металом кришки.

"Перевірити" кришку можна ватним диском, змоченим в ацетоні. Якщо потерти внутрішню поверхню кришки і залишиться жовтий або зелений слід, значить кришка вступатиме в реакцію з вмістом банки, поступово отруюючи його.

Не використовуйте такі кришки багато разів і не купуйте жерстяні кришки "про запас" - термін зберігання таких кришок всього 3 роки.