Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон, згідно з яким українці знову мають право отримувати матеріальну допомогу з Фонду соціального страхування України в період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві (так звані лікарняні).

Про це повідомили в пресслужбі Офісу президента. Повідомляється, що закон набирає чинності з п'ятниці, 30 квітня.

Зазначається, що глава держави підписав закон "Про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності".

Варто відзначити, що парламент прийняв даний документ ще 13 квітня 2021 року.

У пресслужбі ОП підкреслили, що документ врегулював законодавчу колізію, за якою 2,5 млн хворим українцям могли б не оплатити лікарняний.

Раніше заступник міністра охорони здоров'я Ярослав Кучер під час брифінгу, 28 квітня, заявив, що Міністерство охорони здоров'я очікує затвердження Порядку формування та видачі електронних лікарняних.

Зараз, за його словами, основні питання полягають в тому, як запускати в роботу електронні листки непрацездатності в центральному компоненті E-Health і в медичних інформаційних системах, якими користуються в медичних установах, і яких на сьогодні є близько 40.

Тим часом варто відзначити, що в бюджеті Фонду соцстрахування є невелика діра через яку затримують виплату лікарняних. Вона утворилася через збільшення хворих коронавірусом і людей, які пішли на самоізоляцію, збільшилися і витрати за лікарняними листами.

Крім цього, фінансування Фонду від сплати єдиного соцвнеску було зменшено на 5%.

Приміром, у січні соцстрах отримав понад 2 мільярди гривень, а за лікарняними виплатив на 630 мільйонів більше. Така ситуація, зазначають експерти, збереглася і навесні поточного року.

Раніше "Нyser" писав про те, що в уряді змінили вимоги до заповнення декларації на отримання субсидії.

Також наш портал повідомляв, в Україні зросли розміри лікарняних

Нагадуємо, українцям розповіли, хто і які виплати отримає після отримання статусу безробітного.