Пульс може дати вам корисну інформацію про поточний стан здоров'я

Про те, що відбувається всередині вашого тіла, можна легко дізнатися, звернувши увагу на ритм серця, пише медичне видання "Health Plus".

Для початку Ви можете виміряти свій пульс і дізнатися, що він може говорити про ваше здоров'я. Також ви також можете поговорити з фахівцем, якщо вас турбує здоров'я серце.

Для початку ось як ви вимірюєте частоту пульсу:

1. Покладіть вказівний і третій пальці на шию збоку від трахеї. У якості альтернативи помістіть два пальці між кісткою і сухожиллям над променевою артерією, яка розташована на стороні великого пальця зап'ястя.

2. Коли ви відчуєте свій пульс, порахуйте кількість ударів за 15 секунд. Помножте це число на 4, щоб розрахувати кількість ударів у хвилину.

Щоб уникнути неправильного розрахунку частоти пульсу, не рекомендується вимірювати частоту пульсу протягом 1 - 2 годин після тренування або стресової ситуації. Ваше серце може прискорено битися і після напруженої діяльності. Також потрібно почекати не менш як годину після вживання напоїв, що містять кофеїн, які викликають прискорене серцебиття.

Нормальна частота пульсу в стані спокою для дітей старшого віку і дорослих(у віці 10 років і старше) становить 60 – 100 ударів у хвилину(уд/хв). У дітей (у віці 5-6 років) нормальна частота серцевих скорочень в стані спокою становить 75 - 115 ударів у хвилину. Природно, що частота серцевих скорочень поступово знижується від раннього до підліткового віку. Якщо продовжити, то це нормальні діапазони частоти пульсу в стані спокою в залежності від віку:

Вік нормальна частота пульсу(уд / хв)

  • від 1 місяця: 70 - 190
  • від 1 до 11 місяців: 80 - 169
  • від 1 до 2 років: 80 - 130
  • від 3 до 4 років: 80-120
  • від 5 до 6 років: 75 - 115
  • від 7 до 9 років: 70 - 110
  • від 10 до 18 років: 60-90
  • з 18 років: 55-80

На частоту серцевих скорочень в стані спокою впливають численні фактори: старіння прискорює ритм, в той час, як регулярні вправи уповільнюють його. Стрес, ліки та захворювання також впливають на частоту серцевих скорочень.

Нормальна частота серцевих скорочень зазнає здорові зміни у відповідь на зміни стану тіла, включаючи вправи, температуру тіла, положення тіла (наприклад, занадто швидкий підйом) і такі емоції, як занепокоєння або збудження.

Нерегулярний пульс називається аритмією - це порушення серцевого ритму. Це не обов'язково означає, що ваше серце б'ється занадто швидко або занадто повільно, це просто означає, що серце виходить зі свого нормального ритму. Серце зазвичай б'ється синхронізований час з внутрішньої "електричним ланцюгом", що контролює ритм. Порушення в цьому ланцюзі можуть викликати прискорений, повільний або нерегулярний серцевий ритм.

Работа сердца. Изображение Gerd Altmann с сайта Pixabay
Работа сердца. Изображение Gerd Altmann с сайта Pixabay

Швидкий ритм називають тахікардією, коли серце б'ється дуже швидко з причин, відмінних від фізичних вправ, високої температури або стресу. У більшості людей серце як і раніше працює нормально, перекачуючи кров по тілу.

Під час епізоду тахікардії серце б'ється не менше 100 ударів у хвилину і може досягати 300 ударів у хвилину. Ці випадки можуть починатися і закінчуватися, і ви можете навіть не помітити жодних симптомів. Стан стає проблемою тільки тоді, коли воно приходить занадто часто, і триває занадто довго або викликає такі симптоми, як прискорений пульс, запаморочення, задишка, непритомність, біль у грудях або сором.

Якщо ви помітили почастішання пульсу в стані спокою, на це варто звернути увагу. Швидкий пульс в цьому стані може вказувати на початок і прогресування серцевого захворювання.

У тому випадку, якщо серце в стані спокою б'ється дуже повільно, лікарі називають це брадикардією. Для більшості людей частота серцевих скорочень 60 - 100 ударів у хвилину в стані спокою є нормою. Якщо ваше серце б'ється менше ніж 60 разів на хвилину, воно повільніше, ніж зазвичай.

У деяких людей низька частота серцевих скорочень не викликає ніяких проблем. Це може бути ознакою того, що ви в хорошій формі. У інших - брадикардія є ознакою проблеми з серцем, коли цей орган може перекачувати недостатньо крові для задоволення потреб організму. Деякі симптоми включають запаморочення, непритомність, задишку або наростальні труднощі при виконанні вправ, втома, біль у грудях або стукіт у грудях.

Брадикардія може бути викликана змінами в серці внаслідок старіння, серцевих захворювань (наприклад, ішемічної хвороби серця, серцевого нападу), низького рівня щитоподібний залози або приймання ліків для лікування серцевих захворювань або високого кров'яного тиску.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, як розпізнати підроблені медичні препарати.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що експерти підказали про ознаки раку товстої кишки.

А до цього ми розповідали про те, як можна відрізнити ГРВІ від алергічної реакції організму.