Епідемія коронавірусу ось уже більше року вирує по всьому світу і не планує здавати свої позиції.

З кожним днем кількостей пацієнтів з діагностованою коронавірусною інфекцією збільшується і незважаючи на хворобу, деякі люди все ж практикують пиття спиртних напоїв вдома.

Сімейний лікар з 9-річним досвідом Віолетта Лійка розповіла, чи можна пити алкоголь, якщо у людини COVID-19. І чи можна пропустити келишок-другий після і до вакцинації.

За словами фахівця пити спиртні напої під час хвороби не варто тому, що це загрожує ще більшому токсичному впливу на організм і імунну систему, ніж окремо сама хвороба. Крім того, алкоголь, особливо в гострий період захворювання, це може погіршити хід лікування.

Безпечної дози алкоголю не існує в принципі, але якщо здорова людина вип'є келих вина або 50 грамів напою міцніше, то вранці він не відчує похмілля. Але якщо мова йде про пиття під час коронавірусу – алкоголь заборонений.

У разі застілля у коронавірусних пацієнтів, імунна система яких і так ускладнена важким перебігом COVID-19, буде боротися ще й з інтоксикаційним синдромом. Алкоголь в таких випадках небезпечний тому, як організм приймає на себе подвійний удар, що ускладнить хід захворювання або зовсім може завершитися летальним результатом.

Якщо під час похмілля від алкоголю на тлі коронавірусної хвороби пиття води не рятує ситуацію, то необхідно викликати швидку для госпіталізації. Через великий відсоток спирту в крові і одночасно актуальною хворобою може виникнути, наприклад, дихальна недостатність, серцево-судинні ускладнення, пневмонія і потрібні будуть кисень і дезінтоксикація.

Якщо людина, наприклад, вакцинувалася сьогодні і планує випити келих ввечері, то це є безпечним і протипоказань немає. Але слід пам'ятати про адекватні дози алкоголю, щоб уникнути похмілля. Пиття алкоголю до вакцинації є безпечною практикою, тому посилення або ослаблення ефектів імунної відповіді під час пиття спиртних напої на вакцинацію немає.

Раніше Hyser писав про те, що лікар Комаровський визначив групу осіб, які більш вразливі до коронавірусу.

Також Hyser повідомляв, що імунолог заявив про необхідність "закриття" всієї України.

Нагадаємо, що лікарі розповіли, яка маска краще за інших захищає від коронавірусу.