Група вчених з Данії вирішила нарешті розставити всі крапки над "і" та відповісти на питання чи корисна вівсяна каша чи ні. Фахівці провели ряд наукових експериментів і встановили додатковий ряд її корисних властивостей.

Як виявилося, крім того, що ця каша вкрай корисна для метаболізму, вона здатна продовжити життя і навіть уберегти від передчасної смерті. Зокрема, регулярне вживання вівсянки знижує рис інсульту.

Щоб прийти до такого висновку, дослідникам довелося витратити 13 років. Вчені провели експеримент, в якому взяло участь понад 55 тисяч осіб у віці від 50 до 55 років.

Випробовуваних розділили на дві групи: перша їла на сніданок яєчню і йогурт, а друга — вівсяну кашу.

За час експерименту у 2260 осіб стався інсульт. І як запевняють фахівці, у другої групи рівень смертності був набагато нижче. Ризик інсульту теж був зведений до мінімуму.

Що важливо: учасникам було дозволено їсти виключно натуральну цільнозернову вівсянку, а не швидкого приготування.

Що стосується другої групи, то вчені не відзначили у своїх висновках нічого щодо впливу яєць або йогурту. Чи є сенс вважати, що ці два продукти навпаки збільшують ризик інсульту або інших хвороб, від яких вмирали пацієнти — питання залишається відкритим.

Варто відзначити, що крім вищеназваних корисних властивостей, вівсяна каша містить вуглеводи, що надають людині енергію на цілий день. Також велика кількість вітамінів, мінералів, і волокон.

Також в її складі є антиоксиданти й корисні жири за типом Омега-3. А на відміну від багатьох інших зернових, не міститься глютен.

Найкраще її вживати саме на сніданок, так як вівсянка вважається продуктом, що досить довго переробляється. Вона звільнить ваш організм від токсинів, дасть вам енергію і відчуття ситості, а також правильно запустить роботу шлунково-кишкового тракту, що дуже важливо для всього наступного дня.

Раніше "Нyser" писав про те, що лікарі назвали найкориснішу кашу для серця і судин.

Також наш портал повідомляв, яка каша краще будь-яких крапель покращує зір.

Нагадуємо, фахівці розповіли, з чим небезпечно їсти каші.